Nynější vlna veder dnes ve Francii vrcholí, v neděli už mají být teploty o poznání nižší. Meteorolog Etienne Kapikian agentuře AFP řekl, že nový rekord může být ještě do konce dne překonán.

V extrémních teplotách může krátkodobě pomoci i vějíř.
Jak bojovat s horkem? Hodně pít a málo popíjet, radí záchranáři

Lokální historická maxima hlásila řada míst ve Francii už ve čtvrtek, tak teplo jako dnes ale v zemi galského kohouta nikdy nebylo, napsal web France Info. Poprvé kvůli vedru vstoupil v platnost nejvyšší stupeň meteorologické výstrahy, a to v okolí měst Marseille a Montpellier.

Vzduch ze Sahary

Vedra způsobená příchodem teplého vzduchu ze Sahary zatím nepolevují ani v sousedním Španělsku, kde v důsledku horka zahynuli dva lidé. V Andalusii na jihu země zemřel 17letý mladík poté, co se po práci na zahradě šel zchladit do bazénu. Ve Valladolidu na severu Španělska podlehl úžehu už ve čtvrtek 93letý muž.

Na severovýchodě v Katalánsku pak hasiči stále bojují s lesním požárem, který spálil území o rozloze přes 5000 hektarů. Stále se jim nedaří živel ze všech stran odstřihnout, přičemž práce podle velitele katalánských požárníků Davida Borrella komplikují teplotní maxima okolo 44 stupňů a velmi nízká vlhkost. Podle místních médií požár vznikl zřejmě na slepičí farmě, kde se nejspíš vznítil špatně uskladněný hnůj.

Osvěžení v horku. Ilustrační foto
Po mírném ochlazení přijde další vlna veder. V neděli bude až 37 stupňů