Dvojice Sarkozy a Hollande vyšla vítězně z prvního kola voleb, které se konalo před dvěma týdny. Všechny dosavadní předvolební průzkumy napovídaly, že novým prezidentem by se mohl stát Sarkozyho vyzyvatel, jehož preference byly až do poslední chvíle asi o pět až šest procentních bodů vyšší, než podpora dosavadnímu prezidentovi. Vývoj v minulém týdnu však ukázal, že Hollande část svého náskoku ztratil, a tak výsledky nakonec mohou být poměrně těsné.

Volební účast zatím naznačuje, že důležitosti okamžiku jsou si vědomi i voliči. Podle prvních odhadů jich k urnám přijde přes 80 procent, což je více, než se očekávalo. Analytici přitom předpokládají, že vyšší účast nahrává spíše Hollandovi.

Oba rivalové bojovali o voliče do poslední chvíle. Zejména Sarkozy se protiimigrační rétorikou snažil oslovit lidi, kteří v prvním kole hlasovali pro pravicovou nacionalistku Marine Le Penovou, která skončila třetí s překvapivě vysokou podporou 18 procent hlasů. Právě hlasy lidí, kteří v prvním kole hodili hlas Le Penové a dalšímu z neúspěšných kandidátů centristovi Françoisi Bayrouovi, přitom mohou nyní sehrát úlohu jazýčku na vahách.

Hollande strávil závěr kampaně a sobotní volný den ve městě Tulle, kde dnes za velkého zájmu médií také odhlasoval. „Bude to velice dlouhý den," řekl v dobré náladě reportérům. „Je ale na Francouzích, aby rozhodli, jestli to bude taky dobrý den," dodal.

O tom, kdo bude příštích pět let vládnout Francii, rozhodovali první voliči už v sobotu, kdy se s předstihem hlasovalo v zámořských teritoriích. Dnes budou volební místnosti otevřené do 18:00 SELČ, ve velkých městech ještě o dvě hodiny déle. První výsledky by měly být známy pozdě večer.