„Občas někdo před volbami přijde a rozdá trička nebo propisky," přiznal serveru Aktuality.sk tamní starosta Tibor Balog. Připouští přitom, že politické strany nosí někdy dárky na obecní úřad, jindy zas do místní školy.

Celostátně nejvyšší volební účast v posledních parlamentních i prezidentských volbách, kdy k urnám přišlo 90,51, respektive 94,72 procenta voličů, budí v chudé obci podezření. Tím spíš, že v blízkých Šimonovcích při posledních krajských volbách zatkli muže, který kupoval hlasy za slevové kupóny a tabák. Podle Baloga je ale něco podobného v Sútorech vyloučené. Vysokou účast vysvětluje tím, že většinu z více než pěti set obyvatel Sútor tvoří dvě rozvětvené rodiny. Navíc prý místní mají hodně času. V Sútorech je většina nezaměstnaných. List Pravda dokonce před několika lety psal o starostovi Balogovi jako o jediném zaměstnaném Romovi v obci.

Nezaměstnanost

K romské národnosti se dnes hlásí okolo 96 procent obyvatel Sútor, ještě v 70. letech minulého století to přitom bylo necelých pět procent. Problém nezaměstnanosti, který je pro místní už několikáté volby tím nejpalčivějším tématem, slibují politici vyřešit různými způsoby. Primátor Rimavské Soboty a rodák ze Sútor Jozef Šimko chce například podle agentury TASR pro tamní Romy vyčlenit zemědělskou půdu, kde by je stát učil hospodařit, případně rozjet závod na výrobu chodníkové dlažby. Zatím však zůstalo jen u plánů. 
V obci s obrovskou nezaměstnaností není starostovi lhostejné ani téma uprchlíků, na něž letos s různou úspěšností vsadilo několik velkých slovenských stran. „Bojíme se, že by nám mohli vzít práci," řekl serveru Aktuality.sk. Ne všichni v obci mají ale z běženců takové obavy.

„Co bych se jich bál. Nic mi neudělají," řekl reportérovi téhož webu důchodce Štefan s tím, že by z válkou rozvrácených zemí utíkal každý.

Fico ztrácí, v debatě působil unaveněLídři hlavních slovenských stran se v pondělí večer sešli k jedné z posledních televizních debat na stanici Markíza. Podle komentátorů slovenských médií se diskuze překvapivě obešla bez ostrých osobních osobních výpadů, šéf Smeru Robert Fico ale podle řady názorů působil unaveně. Ve volbách, které budou podle amerického serveru Politico kvůli blížícímu se slovenskému předsednictví EU důležité pro celou Evropu, má podle posledního průzkumu agentury Focus největší šanci na vítězství stále Smer s 34,6 % hlasů. Podpora mu však klesla natolik, že by nemusel vládu sám sestavit. Do parlamentu by se měly dostat i středová Sieť (14%), národovecká SNS (8,7%), promaďarský Most-Híd (8,2%), lidovecká KDH (7%) a pravicové strany OĽaNO-NOVA (6,1%) a SNS (5,5%).