Aféra propukla kvůli knihám dvou novinářů Gianluigiho Nuzziho a Emiliana Fittipaldiho, kteří napsali, že papežská kurie pro potřeby svých členů zpronevěřila asi 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč). Oba přitom čerpali informace z dokumentů získaných z počítače hlavního auditora, který měl dohlížet na transparentnost hospodaření Vatikánu.

Kromě Nuzziho a Fittipaldiho jsou mezi obžalovanými dva členové zvláštní papežské reformní komise. Jde o španělského duchovního Lucia Ángela Valleja Balda a laickou členku komise Francescu Chaouquiovou, kteří se do počítače auditora údajně dostali a dokumenty předali novinářům.

Pátým, kdo v úterý také usedne na lavici obžalovaných, je Baldův tajemník Nicola Maio.

Balda, Chaouquiová a Maio budou čelit i obvinění ze založení zločinecké organizace.

Nuzzi se při vyšetřování odmítl dostavit do Vatikánu k výslechu. Fittipaldi sice přišel, ale nic neřekl s poukazem na italský zákon týkající se ochrany zdrojů. Nuzzi agentuře Reuters řekl, že se ještě poradí s právníky, zda má v úterý k soudu přijít. Právníci mu řekli, že mu hrozí čtyři až osm let vězení.

Jestliže vatikánská justice autory obou knih odsoudí, je otázka, zda Vatikán požádá Itálii o vydání novinářů k výkonu trestu a zda Itálie v takovém případě žádosti o extradici vyhoví.