Dvaačtyřicetiletý Iráčan, kterého policisté zadrželi již v pondělí, je podezřelý, že se spolu s několika dalšími osobami loni v říjnu podílel na natažení ocelového lana přes koleje, po kterých jezdí vysokorychlostní vlaky z Mnichova do Norimberku. Lano poškodilo čelní sklo rychlovlaku, zůstal ale na kolejích. Vznikla tak jen hmotná škoda.

Dvojice Němců si za zabití člověka během ilegálních závodů v centru Berlína v roce 2016 odsedí zbytek života za mřížemi
Ilegální závod v Berlíně skončil smrtí. Viníci stráví zbytek života za mřížemi

Také v druhém případu z loňského prosince chtěl podle rakouské prokuratury Iráčan docílit vykolejení vlaku. Tentokrát položil na koleje betonové bloky. Rakouské státní zastupitelství dnes uvedlo, že ke smrti nikoho ve vlaku nedošlo jen díky "technické chybě".

Arabský text a vlajka IS

V blízkosti místa činu se v druhém případě našel text v arabštině a vlajka teroristické organizace Islámský stát (IS). Podle listu Kurier policii na stopu Iráčana přivedl právě dopis nalezený na místě činu. Jeho autora vypátrali údajně pomocí použité tiskárny.

Německá policie
Německá policie zatkla jedenáct islamistů. Chystali útok vozem i zbraněmi

Iráčan, který bydlel ve vídeňské čtvrti Simmering, má podle Kurieru přiznaný status uprchlíka, studoval na vídeňské technické univerzitě a má pět dětí. V minulých dnech vyzýval podle listu k pomstě za teroristický útok na mešity v novozélandském městě Christchurch, při kterých 28letý Autralan zabil 50 lidí.

List Kurier rovněž uvedl, že zadržení Iráčana souvisí s páteční policejní razií v okolí Frankfurtu nad Mohanem, při které bylo zadrženo 11 lidí podezřelých z terorismu. Německé státní zastupitelství tehdy uvedlo, že skupina mužů ve věku 20 až 42 let je podezřelá z plánování teroristického útoku, který chtěli spáchat pomocí automobilu a střelných zbraní a zabít při něm co nejvíce "nevěřících".

V Berlíně se porvali fanoušci dvou youtuberů
Obušky i slzný plyn v akci. V centru Berlína se porvali fanoušci dvou youtuberů