Pouť potrvá do 22. července. Do Mekky se letos mohou vydat jen občané Saúdské Arábie a také očkovaní cizinci, kteří žijí v království. Letošní pouť je sice větší než loni, ale přesto výrazně menší oproti dobám před pandemií, kdy se jí běžně účastnily miliony lidí z celého světa.

Poutníci na tradiční muslimské pouti do Mekky. Ilustrační snímek
Do Mekky budou o ramadánu vpuštěny letos jen tři skupiny lidí

Dnes dopoledne začaly stovky věřících ve skupinách kroužit kolem svatyně Kaaby, která se nachází ve Velké mešitě. Právě tímto rituálem začíná velká pouť a krychlovitá Kaaba při něm bývá zakrytá černým vyšívaným suknem. Mnoho z poutníků mělo slunečníky, aby se ochránilo před ostrým sluncem.

Saúdskoarabská média ujišťují, že na místě jsou přísně dodržována hygienická pravidla. Poutníci jsou například rozděleni do skupin po dvaceti a nesmějí se Kaaby dotýkat.

Jeden z pilířů islámu 

Mezi šťastlivci, kteří letos mohou podniknout pouť, je také 38letá Syřanka Ranja Azraková, která je ženou v domácnosti. "Nemůžu popsat, co cítím. Člověku se chce jen plakat a přiblížit se bohu," popsala své pocity AFP.

Pistole.
Hazard s životy. Pistole připomíná hračku Lego, jde ale o skutečnou zbraň

Cesta do Mekky je jedním z pilířů islámu, alespoň jednou za život ji má vykonat každý muslim, jestliže mu to zdraví dovolí. Miliony muslimů z celého světa, kteří každý rok navštíví Saúdskou Arábii, vykonávají buď velkou pouť hadždž, která se koná každý rok ve stanoveném datu, nebo malou pouť umra. Tu lze podniknout kdykoliv. Pouť je symbolickým napodobením posledního putování proroka Mohameda.