Britský ministr zahraničí Philip Hammond už v pátek uvedl, že mezi mrtvými je přinejmenším pět Britů. „Musíme se ale připravit na zprávy o dalších obětech," dodal. Britská ambasáda podle BBC už na místo tragédie vyslala krizový tým. „Všichni britští občané v těchto hotelech nebo jejich blízkosti by měli zůstat uvnitř a kontaktovat svého delegáta a ministerstvo zahraničí," uvedlo ministerstvo.

Británie už v souvislosti s pátečními útoky v Tunisku, Kuvajtu a Francii posílila bezpečnostní opatření, především na velkých veřejných akcích. Britské policii se podle listu The Guardian dokonce prý podařilo zmařit chystaný útok na dnešní přehlídku u příležitosti Dne ozbrojených sil. Premiér David Cameron kvůli bezpečnostní situaci na dnešek svolal schůzku krizového výboru Cobra.

Tuniské úřady už dříve uvedly, že kromě zahraničních turistů z Británie, Německa, Belgie a Francie zahynuli při útoku v Súse také Tunisané. Irská diplomacie hovoří i o nejméně jedné mrtvé Irce. České ministerstvo zahraničí podle pátečního sdělení zatím nemá informace o tom, že by mezi mrtvými byli čeští občané, situaci ale prověřuje.

Řada turistů z postižené oblasti opustila podle BBC Tunisko už v noci na dnešek. Několik cestovních kanceláří zajistilo pro zájemce o dřívější odlet speciální lety.

Chaos

Britská média přinesla několik výpovědí očitých svědků atentátu. Britskou turistku Saeru Wilsonovou prý zachránil její snoubenec Matthew James, který se před ni vrhl. „Zasáhla ho kulka, která patřila mně," uvedla v rozhovoru s BBC. „Byl to nejodvážnější čin, jaký jsem kdy zažila. Musela jsem ho ale nechat na místě pod lehátkem, protože střelba neustále pokračovala," dodala. „Všude vládl chaos, těla plovala v hotelovém bazénu, který byl plný krve," řekla dál Wilsonová, jejíž přítel nakonec tři střelné rány přežil.

Tváří v tvář útočníkovi se ocitl také 22letý Brit Tom Richards. Atentátník prý přímo před jeho očima v hotelu střelil dva lidi do hlavy. „Podíval se přímo na mě, myslel jsem, že jsem mrtvý," uvedl Richards, kterého však rána minula a zranila jeho vedle stojící matku. Rychle se prý pak ukryli na toaletě, kde Richards ošetřoval kromě své matky i další mladou ženu, jež se tu s těžkým poraněním rovněž ukrývala. Na toaletách zůstali schovaní do příchodu tuniských bezpečnostních složek.

Útok, k němuž se už na sociální síti Twitter přihlásila organizace Islámský stát, se odehrál v pátek v letovisku Súse, asi 100 kilometrů jižně od metropole Tunisu. Mladý útočník, kterého policie posléze usmrtila, střílel na pláži a v okolí hotelu Riu Imperial Marhaba. Kromě 39 mrtvých za sebou nechal také téměř 40 zraněných.