V roce 1876 byly ale dvě šedé veverky vypuštěny do volné přírody a začaly se rychle šířit. Ve 20. letech minulého století už dorazily do Walesu a postupovaly také na sever Anglie. Ze všech těchto oblastí vytlačovaly nemilosrdně zrzavé veverky. Dnes už veverka obecná žije v zásadě jen severně od anglicko–skotské hranice.

Její šedý konkurent má v boji řadu výhod. Je větší, agresivnější a mazanější. Může se živit čerstvými žaludy, zatímco zrzavá veverka ne. Nebojí se překonávat otevřené prostory, do kterých by se červená veverka nikdy neodvážila. A přestože se samečci šedé veverky nemohou pářit se samičkami veverky obecné, alespoň jim odhánějí jejich samečky.

Šedé veverky navíc roznášejí virus, vůči němuž jsou samy imunní, který však decimuje zbývající zrzavé veverky.
Zrzavých veverek zbývá v Británii jen 160 000, zatímco šedých jsou 2 miliony. Hrozí, že veverka obecná do 10 let na ostrovech vyhyne.