Tolokonnikovová a Aljochinová letos žádaly o podmínečné propuštění, ale soud jejich žádosti nevyhověl. Nepodmíněný trest vězení, který vyvolal silné protesty v zahraničí i mezi ruskou liberální veřejností, zažalovaly u Evropského soudu pro lidská práva. Motivem jejich činu v chrámu Krista Spasitele byl protest proti vlivu církve na politiku Kremlu.

Žádost o změnu trestu na nápravné práce chtějí advokáti opřít o fakt, že obě dívky se dopustily nenásilného trestného činu a mají nezletilé děti. Ruské zákony takový postup umožňují – vězeň má právo sám si místo svého zaměstnání zvolit, vězeňská správa jen kontroluje pracovní režim a strhává část mzdy do státní kasy.

Ochotu zaměstnat rockerky už vyjádřila řada ruských osobností, například šéfredaktor opozičního listu Novaja gazeta Dmitrij Muratov nebo známý ruský galerista Marat Gelman.

Při projednávání žádosti podle Kommersantu bude soud přihlížet na posudky z vězení, které nejspíš nebudou příznivé. Obě dívky se podle vězeňské správy dopustily řady kázeňských přestupků, nevycházejí dobře se spoluvězni a občas ignorují vězeňský budíček.

Určitou šanci má Aljochinová, která si trest odpykává v Nižegorodské oblasti východně od Moskvy. Ve vězeňských dílnách pracuje jako šička a nabyla prý takové zručnosti, že se z řadové dělnice stala instruktorkou.