V Sýrii je od pondělka asi 60 pozorovatelů, první, zhruba desetičlenná skupina, práci zahájila v úterý ve města Homs.

Pozorovatele vede súdánský generál Muhammad Ahmad Mustafá Dabí, který dnes situaci v Homsu po prvním dni mise označil za klidnou. „Včera (v úterý) panoval klid, nezaznamenali jsme střety. Neviděli jsme tanky, jenom několik obrněných vozů, byl to ale první den, musíme dále prošetřovat. Našich dvacet lidí tam bude působit dlouho,“ citovala Dabího agentura Reuters.

Na Youtube se dnes ale objevilo video, z něhož je patrné, že v Homsu i v úterý pálili do lidí na ulicích odstřelovači. Opoziční aktivista z Homsu řekl, že byl sám postřelen, když doprovázel pozorovatele LAS. V Homsu v úterý protestovalo na 70.000 lidí a mnozí z nich volali po popravě prezidenta Bašára Asada. V různých částech země v tento den zemřelo na 40 lidí.

Symbolická spolupráce

Opozice považuje stahování tanků z Homsu pouze za gesto určené LAS. Režim podle ní těžkou techniku ukryl, aby ji mohl do ulic znovu poslat, až pozorovatelé odjedou. Podobného názoru je i blízkovýchodní expert Bilal Saab z montereyského ústavu mezinárodních studií. „Syrská vláda bude spolupracovat jenom symbolicky, aby si zcela neznepřátelila LAS. Je to jenom oddalovací strategie přežití, která vládě umožní vyčkat, dokud se mezinárodní i domácí podmínky neobrátí v její prospěch,“ řekl.

LAS tvrdí, že Sýrie zatím s jejími pozorovateli spolupracuje a že se představitelé ligy budou chtít dostat do míst v celé zemi. Hodlají si prohlédnout i věznice. Dle HRW proto režim nechal převézt stovky lidí zatčených při protestech na vojenské základny, kam pozorovatelé LAS přístup mít nebudou. Ředitelka blízkovýchodní sekce HRW Sarah Leah Whitsonová řekla, že LAS musí trvat na tom, že pozorovatelé mají mít přístup ke všem vězňům.

Zdroj: Youtube