Bezejmená žena z brutálního videa se stala novým symbolem konfliktu, který s přestávkami přetrvává od roku 1996.

Video bylo pořízeno 8. dubna 2017 ve městě Luebo. Nahou ženu, majitelku místní restaurace, donutil dav sympatizující s rebely ze skupiny Kamuina Nsapu k sexu se svým nevlastním synem (přesněji syn druhé manželky jejího muže).

Dav je pak během aktu ubil tyčemi. Podle France 24 s odvoláním na obyvatele města se žena prohřešila tím, že pověrčivým Afričanům ve své restauraci připravila jídlo jiným způsobem, než požadovali.

Zdroj: Youtube

„Jelikož jim přinesla fazole s malými kousky ryby, byla odsouzena k veřejnému incestu,“ uvádí jeden ze svědků. Její příbuzný, společně se kterým byla odsouzena, ten den v restauraci také pracoval.

Afričtí vojáci jsou obecně velmi pověrčiví. Před boji rituálně pojídají syrové i upravené maso, včetně krve, jelikož věří, že jim poskytne ochranu v boji.

Rebolové říkající si Kamuina Nsapu 40 tisícové město ovládli koncem března. Vládním jednotkám se rebely podařilo vyhnat po několika týdnech okupace.

Africké zemědělství. metoda Zai
Zabrání Velká zelená zeď migraci? Zatím zastavuje poušť

Násilí má v Kongu původ v 19. století za dob belgické nadvlády. Lidé však jeho původ neznají, píše CNN.

Belgický král Leopold II mezi roky 1885 a 1908 prohlásil Kongo svou vlastní kolonií. Belgie tehdy bohatla z obchodu s přírodním kaučukem, k jehož získávání zde nutila černé otroky. Královské metody byly na tehdejší dobu „pokrokové“.

Pokud pracovník nenaplnil povinné kvóty, byla mu useknuta končetina. Během dvaceti let na následky těchto trestů zemřelo na 10 milionů lidí.

„Dnešní události nám připomínají minulost Konga,“ říká doktor Denis Mukwege s tím, že v zemi nejsou žádná muzea, nebo akce, které by tehdejší dobu připomínali.

Ervín Hausvater z Havlíčkova Brodu stihl procestovat velkou část Keni, Rwandu a Ugandu.
Afrika není jen hlad, válka a bída, říká český student

„V Kongu díky tomu, že si nic nepamatujeme, máme tendenci svou historii opakovat,“ dodává.

Mukwege léčil desetitisíce žen a dívek, které byly znásilněny. Znásilnění se v africké zemi hromadně používá jako zbraň, která má nepřátelskou skupinu ponížit.

„Přivezli mi na operační sál ženu, kterou znásilnilo několik můžu v uniformách. Než skončili, její genitálie ještě zmrzačili výstřelem,“ vypráví smutně.

„Nic takového jsem v životě neviděl. Myslel jsem si, že jde o ojedinělý případ, že to udělal šílenec,“ dodává.

Mandát prezidenta Laurent-Désiré Kabily měl skončit loni v prosinci. Nechtělo se mu ale odejít, tak odložil volby, což vedlo k nové vlně násilí. Minulý týden vláda oznámila, že by nové volby měly být až v dubnu 2019, což znovu popudilo opoziční skupiny.

V nepřehledném konfliktu jednotlivé skupiny bojují o moc, ale i o kontrolu nad nalezišti koltanu, který se používá k výrobě plošných spojů do počítačů a mobilů, které denně používají lidé po celém světě.

Dětská práce v dolech v Africe
Krev v mobilech? Suroviny pro baterie se těží v drastických podmínkách

„To, jak ženy trpí v našich společnostech je jen latentní fáze toho, co zažívají v období válek,“ říká doktor. Africké patriarchální společnosti se podle něj nikdy nemohou posunout dál, pokud se pod návalem maskulinity nevzdají násilí na ženách.

„Musíme se zbavit patriarchátu. Naše syny zbavujeme emocí a dcery posíláme rovnou do kuchyně. Africká budoucnost začne, až budou ženy rovné mužům,“ dodává.

Podle něj by se na řešení kongžské krize mělo podílet mezinárodní společenství, které je za ní spoluzodpovědné. Nadnárodní korporace profitují z trhu z koltanem a dalším nerostným bohatstvím, kterým země oplývá. Bez pomoci OSN a Evropské unie podle něj mír jen tak nenastane.

„Musíme světu sdělit a ukázat, že neseme společnou zodpovědnost. Sdílíme stejnou lidskost, nemůžeme nechat pokračovat válku, která se vede ženskými těly,“ uvádí pro CNN.

Předvolební debata Deníku: Tomio Okamura, Jiří Dolejš
VIDEO: Okamura nabídl pomoc Šlechtové. Vysloužil si polibek