Podle aktualizovaných odhadů, které vycházejí z průzkumu mezi voliči odcházejícími z volebních místností a z průběžných výsledků, skončila na druhém místě postkomunistická Levice s 19 až 19,5 procenta hlasů. Třetí nejsilnější silou v saském zemském sněmu se stane sociální demokracie (SPD) s podporou 12 až 12,5 procenta voličů. Do parlamentu se dostane také euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD) s deseti procenty hlasů.

Průběžné výsledky zatím nezajišťují vstup do zemského sněmu Zeleným, jejichž podpora se po sečtení poloviny okrsků pohybuje kolem čtyř procent. Analytici ARD ale upozorňují, že zatím nejsou sečteny hlasy z velkých měst, kde mají Zelení nejvíce voličů. Aktualizované odhady slibují ekologické straně 5,5 až šest procent hlasů.

FDP na rozdíl od celostátních voleb neuspěla

Naopak mimo parlament zůstane dosavadní vládní partner CDU - Svobodná demokratická strana (FDP): podle odhadů i podle průběžných výsledků nedosáhne na víc než na čtyři procenta hlasů. Strana tak v Sasku zopakovala neúspěch z loňských celostátních voleb, kdy poprvé v poválečné historii Německa vypadla ze Spolkového sněmu.

Zemský premiér Stanislaw Tillich po zveřejnění průběžných výsledků uvedl, že po analýze voleb začne jeho strana hledat nového partnera pro vládní koalici. "Budeme jednat s možnými partnery postupně podle toho, jak uspěli ve volbách, tedy nejprve s SPD, poté se Zelenými," řekl. Vytvoření koalice s AfD vyloučil.

Podle volebního modelu ARD záleží možnosti sestavení nové saské vlády na výsledku NPD. Pokud se krajně pravicová strana do parlamentu dostane, CDU zřejmě sestaví většinu pouze s SPD. V případě neúspěchu NPD by se otevírala konzervativcům možnost i pro koalici se Zelenými.

Dnešní saské volby provázela nízká volební účast. Podle odhadů přišlo k volbám pouze 48,5 procenta voličů, což je nejméně od prvních zemských voleb v Sasku v roce 1990. Volební účast poznamenal termín voleb, který připadl na neděli na konci školních prázdnin v zemi.