"Vraťte se. Vše je odpuštěno," řekl doslova premiér Ranil Wickremesinghe, když stál vedle svého australského protějšku Malcolma Turnbulla na oficiální návštěvě Austrálie.

Čtěte také: Archeologové přenechali poklady Srí Lanky svým tamním kolegům

Wickremesinghe sdělil, že žadatelé o azyl se sice dopustili trestného činu pokusem dostat se nelegálně do Austrálie, ale nebudou trestáni, pokud se vrátí. "Mohou se vrátit na Srí Lanku a pomůžeme jim" řekl.

Stovky Srílančanů, většinou Tamilů, se pokusily uprchnout do Austrálie po skončení tamní občanské války trvající desítky let, jež dopadla porážkou tamilských separatistů v roce 2009. Mnoho z těchto uprchlíků při nebezpečné cestě zemřelo na moři.

Australský imigrační úřad v prosinci 2016 evidoval 86 Srílančanů v detenčních centrech v Austrálii. Kolik dalších jich drží ve svých imigračních střediscích na ostrovech Manus a Nauru, odmítl sdělit.

Čtěte také: Srí Lanka: první volby po dlouhé řadě let

Na dotaz novinářů, zda je pro Srílančany nyní bezpečné se vrátit, odpověděl premiér Wickremesinghe stručně: "Ano, je to docela bezpečné. Neměli bychom sami dělat další nepořádek, jaký je už nyní v Evropě a na Středním východě", řekl doslova.