Režisér Stanislav Govoruchin, který v loňských prezidentských volbách vedl Putinův štáb, před delegáty prohlásil, že teď položí „tu nejhloupější otázku", a sice „koho zvolíme vůdcem našeho hnutí"? Sál odpověděl skandováním: „Putin, Putin!"

„Budeme hlasovat? Nejsou jiní kandidáti? Vladimire, gratuluji," dodal Govoruchin, který se vzápětí stal jedním ze spolupředsedů fronty. K „tvářím" fronty patří i první žena ve vesmíru Valentina Těreškovová, dětský chirurg Leonid Rošal, filmař Karen Šachnazarov či umělecký šéf petrohradského Mariinského divadla Valerij Gergijev.

Běžnému řízení hnutí, které si až dosud říkalo Všeruská lidová fronta, se má věnovat výkonný výbor v čele s bývalým výsadkářem Andrejem Bočarovem. Ten se ještě za první války s Čečenci vyznamenal až k ocenění Hrdina Ruska.

Dlouhodobější záležitost

S nápadem na vytvoření „lidové fronty" přišel Putin v květnu 2011 a mnozí komentátoři tehdy frontu vnímali jako projekt pro nadcházející parlamentní a prezidentské volby. Putinovo zvolení do čela hnutí se nyní považuje za známku toho, že fronta bude dlouhodobější záležitostí.

„Nejsme strana, nemáme členství, ale účastníky našeho hnutí je velké množství lidí, kteří nejsou (k budoucnosti Ruska) lhostejní," prohlásila na sjezdu místopředsedkyně sněmovny Ljudmila Švecovová.

„Rusko potřebuje od každého účast na společném díle budování vlasti. Proto jsme vytvořili lidovou frontu jako sílu schopnou uvést do života naše plány a schopnou sjednotit národ," prohlásil na sjezdu sám Putin. Fronta má také občanům pomoci řešit problémy, které „uvízly v močálu byrokracie".

Schválit programové dokumenty stihli delegáti během deseti minut. Všechny přijali jednomyslně, poznamenal server newsru.com.