"Výměna se uskutečnila. Jsme rádi, že se ruští občané vrátili domů," oznámil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. "Rusko a Ukrajina si vyměnily 35 lidí z jedné a 35 lidí z druhé strany," potvrdila novinářům ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová. "Udělali jsme první krok. Musíme udělat všechny následující, abychom tuto strašnou válku ukončili," řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Členové vyšetřovacího týmu z Malajsie a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zkoumají trosky malajsijského letadla
Nevydávejte ho do Ruska. Ukrajina propustila podezřelého ze sestřelení letu MH17

Na Ukrajinu se vrátil režisér Oleh Sencov, který byl v Rusku odsouzen na 20 let do vězení za údajný terorismus na obsazeném Krymu. Za Sencovovo propuštění se dosud marně přimlouvali západní politici a umělci, včetně českých. Domů se z Ruska vrátilo i 24 námořníků, které Rusové zajali loni v listopadu u Kerčského průlivu.

Do Moskvy naopak přiletěl novinář Kyryl Vyšynskyj, kterému na Ukrajině hrozilo 15 let za údajnou vlastizradu, anebo někdejší povstalecký velitel Volodymyr Cemach, který je podezřelý z podílu na sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou v létě 2014.

Americký prezident Donald Trump na twitteru výměnu označil za "první gigantický krok k míru". Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že "výměna vypadá jako nadějný signál". "Konečně! Propuštění Olega Sencova a ukrajinských námořníků mě naplňuje úlevou," napsal na twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk a vyzval Rusko k propuštění všech politických vězňů.

Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS ocenilo, že tým Volodymyra Zelenského - prý na rozdíl od předchozích ukrajinských prezidentů - předvedl "zdravý přístup a ochotu ke kompromisům".

Krok správným směrem?

Mluvčí NATO Oana Lungescuová výměnu označila za "krok správným směrem" a vyzvala Moskvu k plnění závazků plynoucích z minských mírových smluv. Neopomněla připomenout, že zbývá nalézt pravdu o sestřelení nizozemského letounu nad Ukrajinou.

"Vítám výměnu vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem včetně režiséra Oleha Sencova a ukrajinských námořníků zadržených vloni při incidentu v Kerčském průlivu. Výměnu vnímám jako krok, který by mohl vést ke zlepšení vztahů a v důsledku k ukončení konfliktu," napsal v SMS zprávě na dotaz ČTK český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Ukrajinský režisér Oleg Sencov u soudu v ruském Rostově na Donu.
K výměně vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem zatím nedošlo. Sencov zůstává v Moskvě

Nizozemské ministerstvo zahraničí naopak upozornilo, že Ukrajina zařadila do výměny i někdejšího velitele východoukrajinských povstalců Cemacha. Nizozemští prokurátoři vyzývali Kyjev, aby nedovolil Cemachovi odcestovat do Ruska z obavy, že by mohl ohrozit vyšetřování tragédie letu MH17.

Agentura Interfax napsala, že příští výměna zajatců, tentokrát mezi Ukrajinou a donbaskými povstalci, bude tématem jednání na mírových rozhovorech v Minsku 18. září. Separatisté by měli z věznic v Doněcké a Luhanské oblasti propustit 200 zajatých Ukrajinců, Kyjev by měl osvobodit 70 povstalců.