Nuon Chea byl číslo dvě v hierarchii Rudých Khmerů a Khieu Samphan je bývalý šéf státu. Za vlády Rudých Khmerů, která se v letech 1975 až 1979 opírala o směsici maoismu a nacionalismu, přišly o život v důsledku vyčerpání, hladu, nemocí, mučení a poprav více než tři miliony Kambodžanů, tedy nejméně čtvrtina tehdejší populace.

Za tyto zločiny byl zatím odsouzen jediný představitel Rudých Khmerů Kang Kek Ieu. Tomuto veliteli nechvalně proslulé věznice S-21 udělil Mezinárodní trestní tribunál pro Kambodžu v roce 2010 doživotní trest vězení. Nuon Chea a Khieu Samphan jsou obvinění z genocidy a zločinů proti lidskosti včetně mučení, zotročování a vražd.

Nevěděl o rozsahu zabíjení

Nuon Chea a Khieu Samphan se hájili tím, že věřili, že jednají v nejlepším zájmu národa a netušili, jaký je skutečný rozsah zabíjení. "Je snadné říct, že jsem měl všechno vědět, všechno chápat a tedy zasáhnout a napravit situaci," prohlásil ve čtvrtek Khieu Samphan před soudem. "Opravdu si myslíte, že jsem chtěl, aby se tohle stalo mému lidu? Skutečnost je taková, že jsem neměl žádnou pravomoc," dodal.

Nuon Chea uvedl, že nikdy nenařídil kádrům Rudých Khmerů, aby "s lidmi špatně zacházeli nebo je zabíjeli, aby jim odpírali jídlo či páchali genocidu". Přiznal ale "morální zodpovědnost" za mrtvé. "Chtěl bych se upřímně omluvit veřejnosti, obětem, jejich rodinám, všemu kambodžskému lidu," řekl.
Pětapadesátiletá Bin Sivla, která za režimu Rudých Khmerů přišla o jedenáct příbuzných, agentuře AFP řekla, že nemůže omluvu Nuon Chea přijmout. "Lhal nám. Jenom chce být zproštěn viny. Nestará se o druhé," prohlásila. "Kdyby nevydal rozkazy, jeho podřízení by nezabíjeli," dodala s tím, že vůdci Rudých Khmerů jsou "horší než monstra".

Před soudem měl stanout také "ministr zahraničí" režimu Rudých Khmerů Ieng Sary, který ale zemřel letos v březnu. Jeho manželku Ieng Thirith, tehdejší ministryni sociálních věcí, v září 2012 soud shledal neschopnou procesu kvůli demenci. Vůdce Rudých Khmerů Pol Pot zemřel v roce 1998.