Záchranáři také upozornili, že i v jiných lokalitách mohlo dojít k podemletí turistických cest a strhnutí mostů. Žádají je proto, aby zbytečně neriskovali a nepokoušeli se přebrodit přes potoky a horské bystřiny. 

"Změny trasy u poškozených úseků budou v terénu vyznačeny, avšak turistům doporučujeme, aby si výlety do této oblasti alespoň v nejbližších dvou až třech dnech neplánovali. Poškozené mosty jsou jsou i na více místech v Tiché a Koprové dolině, stejně tak jako v Malé a Velké Studené dolině. Situaci a rozsah poškození ještě mapujeme," uvedla pro agenturu TASR Martina Petránová ze ŠL TANAP.

Migranti na trase přes moře, ilustrační foto
U pobřeží Kypru se potopila loď s migranty. Devatenáct lidí zemřelo

Nejhorší situace je podle záchranářů v obci Stará Lesná. Momentálně se čeká, dokud nepřestane pršet, aby se začalo s postupným odstraňováním následků lokálních povodní a odčerpáváním vody z domů. Studený potok protékající obcí Stará Lesná se v důsledku špatné povětrnostní situace vylil z břehů a začal zaplavovat jednotlivé ulice. V noci na dnešek museli hasiči evakuovat kolem 274 lidí ze zaplavených chatových oblastí a domů. Kromě Staré Lesné jsou prý problémy i v dalších obcích, konkrétne hasiči zasahují v Osturni, v Ždiaru, Tatranské Javorine, v Majerech, Podolínci a Stráňanech.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v souvislosti s vydatnými srážkami výstrahu 2. stupně před deštěm pro okres Poprad a 1. stupně pr okresy Kežmarok a Stará Ľubovňa. Zároveň vydal pro tyto tři okresy výstrahu 1. stupně před povodněmi.

Tok řeky Dunajec u Červeného Kláštera přitom dosahoval ve čtvrtek ráno 356 centimetrů, což odpovídá hladině 2. stupně povodňové aktivity a nadále stoupá. Podobná situace je i v obci Nižné Ružbachy, kde řeka Poprad dosáhla 266 centimetrů, což je také hladina odpovídající 2. stupni povodňové aktivity a stále stoupá.

Zachránění chlapci z thajské jeskyně.
Chlapce z thajské jeskyně propustili z nemocnice. Dohlížel na ně i psycholog