"Dosud není jasné, jaká protiopatření Čína podnikne. Ale donucení těch, kteří poruší čínskou suverenitu, aby zaplatili vysokou cenu, je požadavek a postoj čínské společnosti," napsal Global Times, který vydává vládnoucí komunistická strana. "Vystrčilova provokace vyvolala hněv čínské veřejnosti. Mnozí uživatelé internetu navrhují, aby Čína odpověděla uvalením sankcí či dokonce přerušením hospodářských a diplomatických styků."

Předseda Senátu Miloš Vystrčil u portrétu svého zesnulého předchůdce Jaroslava Kubery poté, co 1. září 2020 v Tchaj-peji vystoupenil v tchajwanském parlamentu
Vystrčil překročil červenou čáru. Čína se znovu opřela do předsedy Senátu

Čínský ministr zahraničí Wang I dnes sdělil, že návštěva předsedy Senátu na Tchaj-wanu je pro Peking "překročením červené čáry". V pondělí Vystrčilovi adresoval varování, že za svou cestu na Tchaj-wan "zaplatí vysokou cenu", neboť tím porušil princip jedné Číny. Peking považuje Tchaj-wan za odštěpeneckou provincii. Proti výroku se ohradila česká diplomacie, která si týž den předvolala čínského velvyslance.

Podle Global Times se Česko předvoláním čínského velvyslance v Praze snaží pošpinit Peking za jeho legitimní varování před následky, což představuje "typicky gangsterskou logiku". "Česká republika překročila červenou čáru jako první. Je směšné, že provokující strana jako první podává stížnosti," píše se dále v komentáři.

"Některé západní síly, uhranuté a ponoukané Spojenými státy, si myslí, že mohou Čínu provokovat a získat z toho výhody, aniž by za to zaplatily jakoukoliv cenu," dodal s tím, že Čína by jim měla "uštědřit lekci". "Jak si může (ČR) myslet, že Čína věc nechá být, když je porušována její svrchovanost?" táže se deník.

Vystrčila list označuje za donedávna neznámého politika, který se chová jako "klaun" a "sobec nehledící na zájmy své země". Podle něj se druhý nejvyšší ústavní činitel v Česku snaží svým angažmá v "tchajwanské otázce" pouze získat politické body.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vystoupil 1. září 2020 v Tchaj-peji na zasedání Legislativního dvora, tchajwanského parlamentu
Jsem Tchaj-wanec, uvedl Vystrčil. Tamní parlament mu dal medaili za diplomacii

Vystrčil na Tchaj-wan přiletěl v neděli, cestu ukončí v pátek. Proti návštěvě Peking opakovaně ostře protestoval. Odmítavý postoj k ní dali najevo i někteří čeští představitelé - například český prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš.

Deník spolu se zpravodajským serverem Deník.cz vám prostřednictvím našeho zpravodaje Luboše Palaty budou od soboty přinášet celý týden pravidelné exkluzivní zpravodajství a reportážní postřehy z historicky významné cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Buďte u toho a vyhrajte s Deníkem!

VÝHERNÍ SERIÁL O TCHAJ-WANU
Od soboty 29. srpna poběží celý týden jak v tištěném Deníku, tak zde na našem webu seriál představující tento krásný asijský ostrov v Tichém oceánu. Na konci seriálu, v sobotu 5. září, bude zveřejněn test o Tchaj-wanu. Zapojte se do něj i vy! Pravidelně nás celý týden čtěte a zvýšíte šanci na výhru. Deset z vás se může těšit na zajímavé ceny pocházející přímo z Tchaj-wanu.

MIMOŘÁDNÁ CESTA
Cesta druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedy Senátu Vystrčila je historická z hlediska Česka, Tchaj-wanu, ale i světové diplomacie. Jde o nejvýznamnější evropskou návštěvu Tchaj-wanu za posledních padesát let. A na jaká témata se můžete v Deníku těšit? Podívejte se do našeho přehledu.

Soutěž se seriálem o Tchaj-wanu.Zdroj: Deník