Matka Ratu přivedla na svět mládě v sobotu po téměř 16měsíční březosti. Otcem je Andalas, který se narodil ve Spojených státech a do Indonésie přicestoval v roce 2007.

Ratu, která se na rozdíl od něho narodila ve volné přírodě, již dvakrát neúspěšně zabřezla. Tentokrát ale udělala radost nejen Indonésii, nýbrž celé Asii, která zažila narození mláděte tohoto druhu nosorožce naposledy v roce 1889, a to v zoologické zahradě v indické Kalkatě.

Andatu je teprve páté mládě druhu Dicerorhinus sumatrensis narozené v zajetí na světě vůbec.

Tento nejmenší druh nosorožce, který dosahuje v kohoutku 120 až 145 centimetrů, patří k nejohroženějším druhům na světě. V divoké přírodě žije podle odhadů pouze asi 200 jedinců, z toho až 180 v Indonésii a další v Malajsii. Pytláci tyto tlustokožce vraždí kvůli rohům, které mají podle pověry afrodiziakální účinky. Zároveň mají stále menší prostor k životu vinou ničení pralesních porostů.