Ve Fischbecku nedaleko Stendalu se v noci protrhla hráz, v poledne stála obec metr ve vodě. Do oblasti byly povolány armádní jednotky, které hloubí odtokové kanály a odčerpávají vodu. Hasiči a vojáci budují novou hráz o délce 3,5 kilometru, provizorní stavba by měla být dokončena ještě dnes.

Objízdná trasa

Protržení hráze vážně narušilo dálkovou železniční dopravu. Přerušena je trať spojující Frankfurt a Hannover s Berlínem, provoz vázne i na trati do Hamburku a nizozemského Amsterodamu. Uzavřen byl železniční most u obce Hämerten, vlaky jezdí objízdnou trasou přes Wittenberge. Na tratích je nutné počítat až s tříhodinovým zpožděním; kdy bude doprava obnovena, nelze podle vedení německých drah předpovědět.

Metropole Saska-Anhaltska Magdeburk si dnes mírně oddechla, když hladina Labe po několika dnech trvalého vzestupu poklesla. Záchranářům se podařilo ochránit ohroženou rozvodnu elektrického proudu, takže výpadky elektřiny záchranářské práce nekomplikují.

V sousedním Braniborsku ale vodočty dál hlásí stoupající hladinu Labe. Na kulminaci stále ještě čeká Dolní Sasko a hlavně Šlesvicko-Holštýnsko. V ohrožení je historické centrum města Lauenburg, které leží na Labi jihovýchodně od Hamburku. Část jeho obyvatel byla evakuována. Výška hladiny Labe v toku před Hamburkem dosahovala dnes v poledne 9,2 metru a pomalu roste.

Záplavy podle agentury DPA v Německu způsobily škody v řádech desítek miliard eur. Ministr financí Wolfgang Schäuble ale o víkendu vyloučil, že by vláda měla v úmyslu uhradit škody cestou vyšší daňové zátěže obyvatel.

Vyšší škody

Německé pojišťovny předpokládají, že letošní povodně v zemi napáchají větší škody než ty před 11 lety, kdy musely na pojistném vyplatit 1,8 miliardy eur (zhruba 46,3 miliardy korun). „Nyní musíme vycházet z toho, že škody budou rozhodně vyšší než při povodních na Labi v roce 2002," řekl šéf německého svazu pojišťoven (GDV) Alexander Erdland.

Dunaj v maďarském hlavním městě Budapešti začal po dosažení nedělního maxima ve výši 8,9 metru klesat. Maďarská vláda na dnešní schůzi vyhlásila stav ohrožení ve 12 okresech na jihu země. Záchranáři se ale podle místního tisku větších škod neobávají, protože veletok se jižně od hlavního města výrazně rozšiřuje a koryto pojme víc vody.

Trosky a odpadky

Na záplavy se připravují oblasti na dolním toku Dunaje. V Chorvatsku dělá velké starosti obrovské množství trosek, kmenů a odpadků, jimiž rozbouřená řeka ohrožuje mosty a pobřežní infrastrukturu. Už v neděli byla z těchto důvodů zakázána veškerá lodní doprava na chorvatském toku Dunaje.

Slovensko sice v uplynulém týdnu zvládlo povodňovou vlnu na Dunaji bez větších potíží, země podle úřadů ale bude muset dál zlepšovat protipovodňovou ochranu například na jihu státu a změnit pravidla preventivních opatření před velkou vodou.

Ministr životního prostředí Peter Žiga upozornil, že vodohospodářům, kteří mají v kompetenci také projekty na ochranu země před záplavami, v uplynulých deseti letech chybělo v rozpočtu 450 milionů eur (11,5 miliardy korun). Zhruba 400 milionů eur by na tyto účely chtělo Slovensko čerpat z fondů EU v příštím rozpočtovém období 2014–20.