Po Obamově oznámení, že bude usilovat o souhlas Kongresu pro jakýkoli útok na Sýrii, což odkládá možné vojenské akce o nejméně deset dní, předpovídají povstalečtí bojovníci, že Asadovi věrní se budou snažit využít této doby k zesílení útoků na povstalecké bašty.

"Asad dostal od mezinárodního společenství zelenou," řekl Músá abú Katada z povstalecké vojenské rady, který s novináři Washington Postu mluvil z oblasti západně od Damašku ovládané povstalci. "Zpráva, kterou od mezinárodního společenství dostal, je taková, že může zabíjet své lidi i konvenčními prostředky, nejen chemickými zbraněmi," dodal.

Po dni všeobecné paniky v Damašku, kdy lidé pořizovali zásoby potravin v očekávání amerického úderu, jsou zklamaní také ti, kdo doufali, že americká intervence oslabí Asadovo mocenské postavení. "Připadám si zrazená," řekla čtyřiadvacetiletá žena, která se představila jen jako Sarah. "Asad ze všeho toho zmatku vychází vítězně. Zatím vyhrává a jeho důvěra v sebe i jeho režim poroste," dodala v telefonátu z Damašku.

Na možný úder se celý tento týden připravovala také syrská armáda, která přesouvala vojáky a těžkou techniku z vojenských základen do civilních budov a čtvrtí, uvedli svědci. Ve velkých městech Homs a Damašek přijížděli vojáci v autobusech do univerzitních kolejí a obyvatelé hlásili, že do obytných čtvrtí se přesunuly tanky a děla.

"Ten druh úderů, které USA ohlašovaly v příliš velkém předstihu, by nezasadil podstatnější vojenskou ránu," míní Emile Hokayem, blízkovýchodní analytik Mezinárodního ústavu pro strategické studie. "Dával příliš mnoho času všechno ukrýt, takže zničeno by bylo jen několik budov," dodal s tím, že Obamovo váhání zakročit následující po odmítnutí britského parlamentu schválit intervenci jen posílí dojem mezi Asadovými stoupenci, že Západ si nepřeje změnu syrského režimu. "Takže to jenom zvýší rozpory a Asad bude dál zabíjet lidi konvenčními metodami."

Už dříve se objevily obavy, že americká intervence do komplikované války v Sýrii vyvolá odvetu, která ponoří oblast do širšího konfliktu. Írán v sobotu vydal své dosud nejtvrdší varování, když prohlásil, že jakýkoli útok na jeho blízkého spojence bude "citelný i mimo hranice Sýrie". Také Rusko Obamu varovalo před vojenskou akcí, byť nepřipojilo slib, že by se vydalo bránit syrský režim.

Po celou sobotu svírala Damašek panika. Dlouhé fronty se tvořily před pekařstvími, kde se lidé snažili nakoupit dostatečné zásoby. Všude jinde se ulice vylidnily, jak se obyvatelé uchýlili do bezpečí svých domovů - nebo uprchli do sousedního Libanonu.

Syrská státní televize přerušila běžné vysílání a začala vysílat vytrvalý proud protiamerických urážek a výpadů v sérii talk-show za účasti provládních analytiků, kteří bez zábran vyhrožovali americkým zájmům v oblasti a nevynechali ani sousední Izrael.

"Pokud vypustíme jedinou raketu na Izrael, v té vteřině se válka v Sýrii zastaví," řekl Sálim Harba, jeden z proasadovských politologů. Podle jeho názoru zvažují USA útok na Sýrii jen proto, že je poplašila rozšiřující se syrská moc v regionu.
Mnozí západní experti považují za nepravděpodobné, že by Asad riskoval vyvolání ještě většího amerického hněvu přímým úderem proti Izraeli nebo dalším americkým regionálním spojencům - Jordánsku či Turecku, které rovněž se Sýrií sousedí.

Sýrie popřela, že by její díly byly odpovědné za chemické útoky na čtyři damašské čtvrti. Prohlášení vydané oficiální státní tiskovou agenturou SANA se v sobotu vysmívalo americkému tvrzení, že rozvědkou zachycená komunikace prokazuje zapojení syrské vlády do těchto útoků.