WHO tak potvrdila vznik pandemie nové chřipky, kterou se k dnešku podle organizace nakazilo 28.774 lidí v 74 zemích a podlehlo jí 144 osob. Ve světě se chřipková pandemie objevila naposledy v roce 1968. Tehdy si takzvaná hongkongská chřipka vyžádala zhruba jeden milion životů.

Podle generální ředitelky WHO Margarety Chanové přibudou další oběti nové chřipky. „Nenastane ale žádný náhlý nárůst fatálních případů,“ uklidnila podle agentury AP na podvečerní tiskové konferenci. Státy, které onemocnění již zasáhlo, se ale podle ní mají připravit na druhou vlnu případů.

Hranice se zavírat nebudou

Chanová zdůraznila, že WHO nedoporučuje kvůli zvýšení stupně zavádění žádných dalších omezení, zejména ne pro cestování nebo uzavírání hranic. „Žádná dosavadní pandemie nebyla odhalena tak brzo a nebyla od počátku tak sledována,“ ujistila s tím, že až dosud byl její průběh relativně mírný. „To se ale může změnit,“ upozornila.

Eurokomisař odpovědný za oblast dopravy Antonio Tajani dnes v Lucemburku po jednání šéfů rezortu dopravy EU na dotaz ČTK řekl, že ministři by o případném omezení cestování začali jednat teprve potom, až by to doporučili ministři zdravotnictví a zdravotničtí experti.

Kvůli šíření choroby se dnes v Ženevě sešel krizový výbor WHO. Rozhodl se přikročit k vyhlášení nejvyššího stupně své šestibodové škály. Vir se totiž začal šířit i mezi kontinenty a přenáší se stále častěji z člověka na člověka, upřesnil podle AP mluvčí WHO Gregory Hartl. Zdůraznil, že vyhlášení pandemie nevypovídá nic o závažnosti choroby, ale jen o jejím šíření. Většina pacientů měla jen mírné příznaky.

„Pandemický znamená globální, nemá to ale žádný význam, co se týče závažnosti či mírnosti onemocnění,“ uvedl Hartl.

Státy WHO, kterých je 193, se nyní budou muset zaměřit na intenzivnější boj s chřipkou a investovat do něj více financí. Měly by se také zásobit očkovací látkou. Farmaceutické firmy má zvýšení stupně rizikovosti přimět k tomu, aby urychlily vývoj vakcíny proti nové chřipce. Podle Chanové ale nebude k dispozici dříve než v září. Současná vakcína proti běžné chřipce, která každoročně připraví o život na světě zhruba půl milionu lidí, totiž proti typu A(H1N1) neúčinkuje.

Řada států již na krok WHO reagovala ujištěním, že žádná nová opatření nechystají, neboť ta současná považují za dostačující. Jsou mezi nimi Británie, Rakousko a Německo, kde bylo dnes oznámena nákaza 30 dětí z jedné školy v Düsseldorfu. Stejně se prý zachovají také Spojené státy, které už evidují přes 13.000 případů a nejméně 27 mrtvých. „Už minulý měsíc jsme jednali tak, jako by v této zemi byla pandemie,“ uvedl mluvčí amerického Střediska pro kontrolu chorob Glen Nowak.

Vir se dosud šířil hlavně v USA, Kanadě a Mexiku, kde se také v dubnu prvně objevil. Nyní se vyskytlo velké množství případů i v Austrálii. V Česku jsou zatím registrovány čtyři případy nákazy, všechny byly dovezeny z USA.