Po devíti dnech jednání ve švýcarské Ženevě se nepodařilo prosadit nové uvolnění trhu pro zemědělské a průmyslové výrobky, které mělo pomoci milionům lidí ve třetím světě vymanit se z bídy.

Bolestné zklamání

„Je to velmi bolestné zklamání a skutečná překážka pro globální ekonomiku ve chvíli, kdy jsme opravdu potřebovali nějaké dobré zprávy,“ vyjádřil své zklamání Peter Mandelson, evropský komisař pro obchod.

Jednání se zhroutila, protože se Spojené státy nemohly dohodnout s Čínou a Indií na pravidlech dovozu. Přesto se ale šéf WTO Pascal Lamy nevzdává a hodlá najít cestu vedoucí k dohodě.

„Musíme nechat trochu usadit prach… členové WTO se na to potřebují podívat střízlivě, aby to mohli dát zase dohromady,“ řekl Lamy, citovaný stanicí BBC.

Kompromis v nedohlednu

Hlavní překážkou se stala cla na import zemědělských produktů, která by umožňovala chránit zemědělce v rozvojových zemích. Indie, Čína a Spojené státy se nedokázaly shodnout na horní hranici těchto cel, jež by měla tvořit „zvláštní pojistný mechanismus“ pro případ, že by se do zemí třetího světa začaly valit dotované zemědělské výrobky nebo se zhroutily ceny na zemědělských trzích.

Podle Washingtonu byla „zabezpečovací výjimka“ chránící rozvojové země před neomezeným dovozem stanovená příliš benevolentně. Americká delegátka Susan Schwabová summit opustila s tím, že je ochotna se k jednacímu stolu vrátit, pokud se na něm ocitnou přijatelnější návrhy.

Nekonečné komplikace

Vleklá a neúspěšná jednání mají za cíl vzájemné otevření trhů rozvinutých států a zemí třetího světa. Spojené státy a Evropská unie jsou ochotny vpustit na svůj trh zemědělské produkty z rozvojových zemí včetně Číny a Indie výměnou za snadnější vývoz svých průmyslových výrobků a služeb.

Jednání o liberalizaci světového trhu byla zahájena na summitu WTO v katarském hlavním městě Dauhá již roku 2001.

Podle analytiků je dosažení shody v otázce globální liberalizace světového obchodu zatím ještě velmi daleko. Namísto dosažení multilaterální dohody vidí větší šanci ve vytváření partnerských dohod mezi jednotlivými zeměmi.