„Byl jsem překvapen, že se odlomila tak rychle,“ řekl serveru Live Science Stef Lhermitte, odborný asistent na fakultě geovědy a dálkového snímání nizozemské Technické univerzity Delft.

NASA z letadla monitorovala pohyb ledovců ve Weddellově moři. Unikátní hranatá kra.
V Antarktidě se odtrhla hranatá kra. Unikátní kus ledu je velmi křehký

Když byly na začátku října odhaleny první trhliny, Lhermitte odhadoval, že kra bude potřebovat k odlomení týdny nebo spíše měsíce. "S plochou 300 kilometrů čtverečních je dokonce ještě větší, než hora ledu, která se ze stejného ledovce odtrhla loni," dodal Lhermitte s tím, že v uplynulých dekádách se čelo ledovce posunulo o přibližně pět kilometrů do vnitrozemí.

Rekordní ledová kra však v celku nevydržela příliš dlouho. Už během dne se rozpadla na menší části. Největší ze zbylých kusů zabíral plochu 226 čtverečních kilometrů, později se ale také rozlámal.

Podle Lhermitta byla kra dost velká na to, aby dostala jméno, jak tomu obvykle bývá. Není ale jasné, zda se tak skutečně stane, jelikož vydržela celistvá opravdu krátkou dobu. Pokud k tomu ale dojde, dostane od Amerického Národní střediska pro led pravděpodobně jméno B-46.

Antarktida přichází o led

Šelfové ledovce, jako je ten na ostrově Pine Islands, jsou tlusté plovoucí ledové plošiny, které tvoří čelo kontinentálních ledovců. Rychlost, kterou se Pine Island Glacier a další šelfové ledovce v Antarktidě odlamují, je přitom podle klimatologů alarmující.

Nedávný výzkum zjistil, že ztráty ledu z Antarktidy se v posledních 25 letech výrazně zrychlily a za posledních pět let stoupla hladina moře na kontinentu o 40 procent. V letech 2007 až 2017 přišla Antarktida o 1,883 miliardy tun ledu.

Ilustrační foto
Svářeč v Antarktidě vyzrazoval kolegům konce knih. Dostal nožem do hrudníku