Útok se odehrál v Kchun-mingu, hlavním městě provincie Jün-nan na jihozápadě Číny. Provedla ho skupina ozbrojenců s noži. Mezi oběťmi je 29 civilistů a pět útočníků, jejichž řádění čínské úřady již dříve označily za organizovaný teroristický čin.

„Důkazy na scéně ukazují, že za útokem na nádraží v Kchun-mingu stojí separatistické síly z Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang," napsala agentura Nová Čína s odvoláním na vládu města, kde se násilí odehrálo.

Čína již v minulosti z podobných incidentů vinila islamistické extremisty z neklidné autonomní oblast Sin-ťiang. Tyto dřívější útoky se však obvykle omezovaly pouze na Sin-ťiang ležící na severozápadě země.

Sílící vliv Číňanů

Sin-ťiang obývají etničtí Ujgurové, kteří jsou převážně muslimové hovořící vlastním jazykem, jenž patří k turecké lingvistické skupině. Většina z nich praktikuje umírněnou podobu islámu, kritizují ale Peking, že potlačuje jejich víru, jazyk a kulturu a že čerpá ropné bohatství této oblasti, aniž by z toho měli místní obyvatelé velký prospěch. Vadí jim také sílící vliv většinových etnických Číňanů (Chanů), kteří se začali hromadně do Sin-ťiangu stěhovat.

Čínská vláda vede v současnosti tvrdou kampaň proti ujgurským aktivistům. V lednu zatkla uznávaného ujgurského ekonoma a učitele pekingské univerzity Ilhama Tohtiho a tento týden ho obvinila ze separatismu, za což mu hrozí až trest smrti.

Úřady v Sin-ťiangu také letos zdvojnásobily svůj rozpočet na boj proti terorismu. Stalo se tak po sérii střetů mezi bezpečnostními silami a Ujgury a bezprecedentním útoku na pekingském náměstí Tchien-an-men, při němž zahynuli tři ujgurští útočníci a dva turisté.