Obama řekl, že jeho administrativa měla očekávat problémy se spuštěním reformy. „Jedním z problémů, se kterými se potýkáme, je to, že jedna část Kapitolu (sídlo Kongresu) usiluje o selhání," prohlásil prezident. Dodal, že bude kvůli komplikacím obtížné představit reformu v lepším světle.

Obama se již dříve za problémy spojené se startem programu omluvil a minulý týden milionům Američanů, vyřazeným kvůli reformě ze zdravotního pojištění, slíbil, že pojistné podmínky zrušené novou legislativou budou platné ještě celý příští rok.

Návrh nechtějí přijmout

Některé státy již tuto novou úpravu kritizovali. Řada státních zmocněnců se prozatím zdráhá Obamův návrh řešení přijmout. Tvrdí, že je třeba vyřešit, jak zrušené podmínky opět vzkřísit a zda dovolit pojišťovnám zvýšit ceny.

Obamův záměr se nelíbí ani pojišťovnám. Ty varují předtím, aby si několik milionů Američanů mohlo ponechat původní pojistky. Ty jsou prý levnější kvůli menším výhodám. Ve výsledku pak podle pojišťoven tito Američané, kteří jsou zdraví a mladí, zůstanou mimo nový systém, kde bude naopak větší podíl nemocných klientů, což vše opět jen prodraží.