Jednou z osob, o kterou se mezinárodní vyšetřovací tým zajímá v souvislosti se střelením dopravního letounu Malajsijských aerolinek, je i jakýsi Andrej Ivanovič, známý též pod bojovým jménem Orion. Není to však žádný řadový voják.

Trosky boeingu letu MH17 sestřeleného na východě Ukrajiny.
Austrálie s Nizozemskem oficiálně obvinily Rusko ze sestřelení letu MH17

Skupina Bellingcat zjistila, že žádný Andrej Ivanovič neexistuje a ve skutečnosti se jedná o ruského občana Olega Vladimiroviče Ivannikova, narozeného 2. dubna 1967. Ten měl v inkriminované době sloužit v hodnosti generála v ruské rozvědce GRU, odkud odešel až v září 2017.

V Donbasu se pak podle jejich zjištění neomezovala jeho role pouze na dohled na konvojem, který do oblasti dopravil odpalovací zařízení raket Buk. Pod krycím jménem Orion údajně v regionu přímo řídil operace ruských vojsk. Zapojil se i do bojů nechvalně známé ruské soukromé armády tzv. Vagnerovy skupiny, která na východě Ukrajiny údajně také působila.

Trosky boeingu letu MH17 na východě Ukrajiny.
Raketa, která sestřelila malajsijské letadlo nad Ukrajinou, byla ruské armády

Podle Bellingcatu však nebyl Donbas jedinou žhavou oblastí, ve které mělo Rusko své zájmy, kde se Ivannikov v posledních letech pohyboval. Tvrdí, že pod jménem Andrej Laptěv působil v letech 2004-2006 jako předseda Rady bezpečnosti a v letech 2006-2008 jako ministr obrany a mimořádných událostí samozvaného státu Jižní Osetie. Tuto gruzínskou provincii v roce 2008 obsadilo Rusko během invaze do Gruzie.