Pokud firma neprokáže, že vyčerpala všechny možnosti prodeje továrny, mohla by pokuta dosahovat až dvacetinásobku minimální mzdy na jednoho zaměstnance, což znamená 1430 eur (více než 36 500 korun) na jednoho pracujícího, napsala agentura Reuters.

Novele, která by se měla týkat všech firem s více než tisícovkou zaměstnanců, se přezdívá „zákon Florange" podle závodů oceláren ArcellorMittal ve stejnojmenné oblasti, které se staly symbolem úpadku francouzského průmyslu.

Hollande loni během prezidentské kampaně zaměstnancům tamních továren sliboval, že jejich pracovní místa ochrání zákonem. To však už politik nestihl, firma zavřela dvě tamní vysoké pece v červenci. Hollande se sice s ocelářským gigantem dohodl na finanční kompenzanci, tamní dělníci mu při nedávné návštěvě Florange jasně dali najevo, že se cítí podvedeni. „Zradil nás. Když k tomu přidáte zvyšování daní, tak je to horší než za Sarkozyho," postěžoval si podle agentury AFP po Hollandově návštěvě odborový předák Pascal Olivarez.

Waterloo nebo záchrana?

Hollande, který bojuje 
s propadem popularity a nezaměstnaností pohybující se okolo deseti procent, potřebuje zastavit odliv pracovních míst ze země za každou cenu. Zmíněný zákon musí ještě posoudit senát, konečné slovo však bude mít parlament, kde už socialisty podpořili jejich spojenci z řad radikální levice a zelených.

Pravicová opozice je však ostře proti. „U zaměstnanců to jen může vzbuzovat falešné naděje," citovala agentura Reuters opoziční poslankyni Anne Grommerlichovou ze Strany pro lidové hnutí (UMP) Hollandova předchůdce Nicolase Sarkozyho. Konzervativní strana označila novelu za „ekonomické Waterloo" a tvrdí, že společnosti naopak odradí od zakládání nových továren. Zda Hollandův odvážný krok zabere, však zřejmě ukáže až čas. (doh)