Španělská humanitární organizace na svých stránkách zveřejnila fotografie i video, na němž Gere hovoří s migranty na lodi. Hollywoodská hvězda jim přivezla ovoce, zeleninu či vodu. Gere je od loňska ženatý se španělskou podnikatelkou a aktivistkou Alejandrou Silvaovou (36) a v Itálii byl podle španělských médií na dovolené. Organizaci Proactiva Open Arms ale podpořil už dříve.

Zachránění migranti na lodi u ostrova Lampedusa ve Středozemním moři.
Malta si přebere dalších 44 zachráněných migrantů

Gere, který tento měsíc oslaví sedmdesátiny, se už léta podílí na různých charitativních projektech, například pomáhajících v boji proti AIDS. Má vlastní nadaci a podporuje mimo jiné organizaci Survival International, jež pomáhá domorodým národům.

Část ze 121 migrantů je na lodi u Lampedusy už od 1. srpna a 69 osob nalodila posádka u libyjských břehů o den později. Tři ženy nechaly minulý týden italské úřady vylodit, protože dvě z nich byly v pokročilém stádiu těhotenství.

Itálie i Malta, které jsou libyjským břehům nejblíže, odmítají od loňska otevřít své přístavy lodím nevládních organizací s migranty, dokud se ostatní členové EU nedohodnou na jejich převzetí.

Mezinárodní předpisy

Šéf organizace Proactiva Open Arms Óscar Camps tento týden oficiálně požádal Francii, Španělsko a Německo, aby pomohly zprostředkovat otevření přístavu pro jeho plavidlo. Španělská vláda to už ve středu odmítla. Ve čtvrtek vyzval také šéf Evropského parlamentu David Sassoli, aby v jednání pomohl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Migranti po vylodění z plavidla německé neziskové organizace Sea-Watch v přístavu na italské Lampeduse
Migranti z lodi Alex jsou na pevnině. Druhé z plavidel míří na Maltu

Organizace Proactiva Open Arms má od španělských úřadů zákaz plout do oblasti mezi Maltou, Itálií a Libyí. Její loď kotvila od ledna v Barceloně a měla zákaz vyplout kvůli tomu, že podle tamních úřadů posádka nesplnila při předchozích misích mezinárodní předpisy. V dubnu dostala loď povolení z Barcelony vyplout, ale jen za účelem přepravy humanitárního materiálu na ostrovy v Egejském moři.

Masovou migrační vlnu z Afriky a Blízkého východu zažila EU v roce 2015 a od té doby se její členské země stále nedokázaly dohodnout na funkčním systematickém řešení migrační krize. Lodě nevládních organizací tak často s migranty, které nalodily u afrických břehů z vratkých člunů, musejí někdy i více týdnů čekat na moři, než se některé země EU dohodnou jim pomoci.