Argentinské námořnictvo uvedlo, že zvuky neidentifikované povahy byly zaznamenány 360 km od argentinského pobřeží v hloubce 200 metrů. Po jejich podrobné analýze však odborníci zjistili, že nevznikly bitím předmětů o trup ponorky, jak spekulovala některá média. Podle Balbiho byl původ zvuku pravděpodobně biologický.

Ponorka A.R.A. San Juan se ztratila minulý týden v Atlantiku cestou na domácí základnu. K poslední komunikaci s námořní základnou došlo ve středu odpoledne, kdy ponorka hlásila problémy s bateriemi. Proto dostala pokyn, aby se vrátila nejkratší cestou do přístavu Mar del Plata.

Ponorka A.R.A. San Juan
Bouchání do stěny. Námořnictvo možná zachytilo ztracenou ponorku

Po plavidle pátrají záchranné týmy ze sedmi zemí, včetně elitního týmu britského námořnictva. Byly obsazeny veškeré pozemní komunikační stanice podél argentinského pobřeží, aby bylo možné případně zachytit frekvence, na nichž ponorka může vysílat. Pátrání však komplikuje skutečnost, že se odehrává v oblasti proslulé silnými bouřemi. 

Na palubě ponorky je nejméně 44 lidí. Podle odborníků není možné říci, jak dlouho posádka vydrží se zásobami kyslíku, protože není jasné, jakou má plavidlo vlastně poruchu. Za normálních okolností by ponorka jednou denně vyplula na hladinu, aby doplnila kyslík a nabila baterie. Nejhorší scénáře počítají s tím, že posádce zbývají pouhé dva dny.

A.R.A. San Juan 65 metrů dlouhá ponorka třídy TR-1700, poháněná jedním elektrickým a čtyřmi dieselovými motory. Vyrobena byla v Německu v roce 1985 a v letech 2007 až 2014 prošla v Argentině celkovou obnovou a modernizací. Je vyzbrojená šesté torpédy a schopná potopit se až do hloubky 300 metrů.

Ponorka A.R.A. San Juan
Argentinské námořnictvo hledá ponorku se 44 lidmi, ztratila kontakt s pobřežím