Dnes to podle agentury DPA na tiskové konferenci oznámili zástupci rejdařství Costa Crociere, které loď vlastní, a americké firmy Titan Salvage, jež má vrak vyprostit. Zároveň představili plán, jak konkrétně hodlají plavidlo, které se potopilo letos v lednu, vyzdvihnout.

V první fázi hodlá společnost Titan Salvage ve spolupráci s italskou firmou Micoperi zřídit pod vrakem plavidla podmořskou plošinu. Ta by měla Costu Concordii stabilizovat a zabránit jejímu dalšímu potápění. Částečně potopená loď nyní klesá stále víc pod hladinu, protože nedrží pevně na útesech, na nichž uvízla.

Zásobníky s vodou

Následně technici připevní na stranu plavidla, která zůstala nad hladinou, dva obrovské zásobníky na vodu. Ty začne naplňovat v době, kdy bude s pomocí plovoucích jeřábů narovnávat loď do přirozené polohy. Voda v zásobnících pomůže ztroskotané plavidlo vyvážit.

Po narovnání lodě připevní technici zásobníky i k druhému boku plavidla. Následně ze všech zásobníků vypumpují vodu, což by mělo pomoci plavidlo zdvihnout natolik, že bude schopné udržet se na hladině. Prázdné zásobníky přitom budou sloužit jako plováky. Tažné lodě by pak měly Costu Concordii dopravit do zatím neurčeného italského přístavu.

Poslední fází vyprošťovací operace pak bude úklid mořského dna na místě, kde Costa Concordia ztroskotala.

Nejlepší řešení

Společnost Costa Crociere dnes oznámila, že si pro vyproštění lodě vybrala Titan Salvation právě kvůli jejímu plánu na záchranu plavidla. „Zvolili jsme nejlepší řešení, které je nejbezpečnější pro životní prostředí na ostrově i v moři," uvedl generální ředitel Costa Crociere Gianni Onorato. Zdůraznil, že je to poprvé, co se někdo snaží zachránit vrak tak velkého plavidla.

Costa Concordia ztroskotala v noci 13. ledna u ostrova Giglio na jihu Itálie. Na palubě bylo v době nehody více než 4200 lidí. Na útes u toskánského pobřeží ji navedl chybný manévr posádky. Odpovědnost za neštěstí, při kterém zemřelo 32 lidí, se přičítá kapitánu lodi Francescovi Schettinovi, palubnímu důstojníkovi Cirovi Ambrosiovi a dalším sedmi zaměstnancům společnosti Costa Crociere.

#flash|https://g.denik.cz/1/43/2012_01_cconcordiasalvage800x560loadernews.swf|560|420|DCZF#