Stávka uzavřela přes tři desítky výrobních závodů GM v devíti státech USA a dvě desítky dalších zařízení, třeba skladů pro distribuci součástek. Přerušena možná ještě bude výroba aut také v Kanadě a Mexiku.

Motocykl ČZ "Vatikán"
Motorky ČZ získaly sedmkrát titul mistr světa. Firma oslavila 100 let existence

Zatím není jasné, jak dlouho budou protesty trvat. Odboráři tvrdí, že po měsících jednání udělala GM pouze malé ústupky. Vedení oponuje, že přišlo s významnou nabídkou, včetně vyšších mezd a investic do továren.

Platnost dosavadní smlouvy mezi odbory a GM skončila v sobotu v noci. Podle zástupců UAW jsou obě strany daleko od vyřešení důležitých bodů: výše mezd, příspěvků na zdravotní péči, zaměstnávání na dobu určitou, jistoty zaměstnání a podílů na zisku.

Napjatá jednání

Jednání mezi odbory a firmou jsou od začátku napjatá hlavně kvůli plánu GM zavřít v USA čtyři závody. Odbory slíbily, že budou proti plánu bojovat. Chtějí také vyšší platy, protože GM vykazuje v Severní Americe rekordní zisky.

Automobilový koncern Volkswagen
Volkswagen zřejmě manipuloval měření u nejnovějších motorů. Postižena je i Škoda

Představitelé GM tvrdí, že zavření továren je nutné kvůli změnám na trhu. Upozorňují také, že mzdy a výhody, které dostávají zaměstnanci organizovaní v odborech, jsou vysoké ve srovnání s konkurenčními závody v jižních státech USA, ve kterých nejsou odbory. Automobilka uvedla, že zaměstnancům nabídla v nové dohodě zvýšení mezd, vyšší podíl na zisku i celonárodní zdravotní pojištění, slíbila investice v USA až sedm miliard USD (163,6 miliardy Kč) a vytvoření 5400 nových pracovních míst.

Stávka je první podobnou akcí v GM od dvoudenního přerušení práce v roce 2007, tehdy se stávkovalo v době kolektivního vyjednávání. Bolestnou byla pro automobilku stávka v roce 1998 v Michiganu, která trvala 54 dní a firmu přišla na více než dvě miliardy USD.