Hlavní část návštěvy Egypta zahájí šéf české diplomacie v neděli dopoledne účastí na podnikatelském fóru v Káhiře, následně ho čeká jednání na ministerstvu pro zbrojní výrobu a rovněž setkání se zástupci syrské opozice přítomnými v Káhiře.

Odpoledne se vydá do Abúsíru jihozápadně od egyptské metropole, kde již zhruba 55 let provádí archeologický výzkum Český egyptologický ústav FF UK. Čeští archeologové mají na svém kontě množství významných objevů. Například loni na začátku ledna egyptské ministerstvo pro památky oznámilo, že Češi našli hrobku dosud nedoložené královny Chentkaus III., manželky faraona Raneferefa. V březnu 2014 pak rovněž v Abúsíru čeští archeologové objevili kostru vysokého hodnostáře z doby vlády faraonů páté dynastie.

V pondělí se Lubomír Zaorálek setká se svým egyptským protějškem Samím Šukrím a bude jednat na ministerstvu pro památky. Odpoledne si pak prohlédne centrum města a navštíví Alabastrovou mešitu v káhirské Citadele.

Z Káhiry se později odpoledne přesune do ománského Maskatu, kde v úterý zahájí česko-ománský podnikatelský seminář a setká se se zástupci několika ministerstev.

Obchodní vztahy s Egyptem i dalšími zeměmi Afriky a Blízkého východu mají dlouhou tradici z doby bývalého Československa, kdy se do těchto zemí dodávaly strojírenské výrobky a zařízení. Tato zařízení jsou stále funkční a československý průmysl tam má pořád dobré jméno.

Český vývoz do Egypta loni od ledna do listopadu činil 8,4 miliardy korun, což bylo meziročně o tři procenta více. Většinu exportu tvoří osobní auta. Do Ománu tuzemské firmy vyvezly loni ve stejném období zboží za 1,4 miliardy korun, meziročně o 65 procent víc. Mezi hlavní položky vývozu patří stroje na zpracování dat, buldozery či dráty.