Obyvatele Sofie otřesy vytrhly ze spánku krátce po 3:00 (2:00 SELČ). Bulharský ministr vnitra Cvetan Cvetanov podle agentury AFP potvrdil, že zemětřesení si nevyžádalo lidské oběti. Způsobilo však materiální škody jako zřícené komíny, popraskané zdi domů a rozbitá okna.

Materiální škody jsou podle agentury DPA zjevně menší než při víkendovém šestistupňovém zemětřesení na severu Itálie, kde si otřesy vyžádaly sedm mrtvých. Na několika budovách v Sofii se objevily praskliny.

Starostka Perniku Rosica Janakjevová bulharskému rozhlasu řekla, že se zřítilo několik komínů a jeden dům. Zhruba 30 obyvatel města vyhledalo lékařskou pomoc, převážně kvůli vysokému krevnímu tlaku.

V Sofii podle DPA padaly na zem předměty z polic a nastaly výpadky elektřiny a internetu. Lidé i v silném dešti a nalehko oblečení vybíhali v panice z domů.

Podle DPA se epicentrum nacházelo mezi Sofií a městem Pernik, které je od metropole vzdálené zhruba 30 kilometrů na jihozápad. Podle agentury Reuters bylo zemětřesení mělké s ohniskem zhruba devět kilometrů pod povrchem. Záchvěvy byly znát v celé oblasti západního a jihozápadního Bulharska.

Americký americký geologický institut USGS původně odhadl intenzitu zemětřesení na 5,9 stupně Richterovy stupnice, ale později údaj snížil na 5,6. Bulharský rozhlas hovoří o 5,9 až šesti stupních.

Ačkoli Bulharsko leží v geologicky aktivní oblasti, silná zemětřesení jsou v balkánské zemi výjimkou.