Způsobila ji silná průtrž mračen, která rozvodnila malý potok protékající údolím. Voda strhla téměř všechny mosty na úseku cesty od Papierničky po Pílu, zaplaveny byly desítky domů.

Nejvíce postižená byla obec Píla, v níž žijí tři stovky obyvatel. Místní potok strhl břeh i s desítkami metrů silnice. Některým lidem, které voda odřízla od okolního světa, museli pomáhat hasiči. V obci jsou přerušeny dodávky plynu a pitné vody. Dešťový příval strhl vodojem nad Pílou a ten je nyní prázdný. Vodárenská společnost se snaží zabezpečit dodávku pitné vody cisternami, ale cesta do Píly není průjezdná a horský úsek je pro cisterny mimořádně náročný.

Škody v obci jsou podle jeho starosty obrovské. Poškozeny byly podle něho desítky domů a několik desítek lidí bylo třeba evakuovat. Dnes ráno museli hasiči převézt jednu osobu kvůli zdravotním problémům do nemocnice.

Zničená část obce

Po hodinové průtrži mračen zůstala část obce Píla úplně zničená. "Potok Gidra dosáhl výšky tří metrů a voda protékala přes domy v obci. Byly přerušeny dodávky elektrického proudu i plynu. Hasiči a policie museli obyvatele evakuovat. Doprava je ochromená," shrnula situaci jedna obyvatelka.

V postižené oblasti zasahuje těžká technika a také několik desítek lidí z řad profesionálních i dobrovolných hasičů a ze záchranných brigád. Hasiči ve středu nadále odklízejí nánosy bahna a čerpají vodu ze zatopených sklepů v obytných domech. Na místě jsou vodaři i plynaři, ale také zdravotníci a psychologové.

Také v obci Horné Orešany, kde byl v úterý vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, je stržen most, potok protékající obcí zaplavil nejníže položenou část a problémy tam má asi deset domů. V Dolanech je stržena silnice a podemleté cesty jsou zaplaveny bahnem.
Mohutná přívalová vlna z dešťů postihla i obec Modra, Častá, Dubová i Pezinok, kde bylo zaplaveno několik domů. Silnice mezi Častou a Dubovou je neprůjezdná kvůli strženému mostu a na silnici je velký kráter.

Voda způsobila i nepříjemnosti na Žitném ostrově v okolí Vodního díla Gabčíkovo. Nejvíc byla postižena obec Trstená na Ostrove v okrese Dunajská Streda.