Epidemie neznámé formy zápalu plic si v středoasijském státu údajně vyžádala již přes 1700 obětí. „Kazašským úřadům se zatím nepodařilo přesně identifikovat patogen, který zápal plic způsobuje,“ varovala čínská ambasáda v Kazachstánu.

Odběrové místo k testování lidí s podezřením na koronavirus v americkém Phoenixu, 9. července 2020
Koronavirus ve světě: V USA padl denní rekord, nakažená je i prezidentka Bolívie

Podle britského bulvárního listu Daily Mail je jednou z obětí záhadného zápalu plic i čtyřiašedesátiletý lékař Kairat Baimukhambetov, který byl klíčovou postavou v boji proti koronaviru.

Alarmující přitom je, že od poloviny června v zemi dochází k výraznému nárůstu počtu nakažených. V některých lokalitách tak přírůstek dosahuje i stovek případů denně. Z údajů kazašských úřadů vyplývá, že počet diagnostikovaných zápalů plic v hlavním městě Nur-Sultan vzrostl oproti loňskému roku na dvojnásobek.

Tisíce nových případů

Jen v červnu přitom nemoci podlehlo 628 osob, upozornil server americké televize CNN. „Je to mnohem smrtelnější než covid-19,“ uvedla čínská ambasáda. „Nemocnice každý den přijmou až 200 nových pacientů s diagnostikovaným zápalem plic. Během několika posledních dní se však tento počet zvýšil na 300,“ dodala.

Samo kazašské ministerstvo zdravotnictví přiznalo, že v období mezi 29. červnem a 5. červencem zaznamenalo více než 32 tisíc případů zápalu plic, a to včetně 451 úmrtí. Podle náměstka ministra zdravotnictví Azhara Giniyata je v nemocnicích v současnosti hospitalizováno asi 28 tisíc lidí se zápalem plic, kteří však zároveň mají negativní testy na covid-19.

Zdravotníci ošetřují pacienty s koronavirem v nemocnici v čínském městě Wu-chan
Čína o koronaviru ve Wu-chanu informovala až po dvou žádostech, tvrdí WHO

Podle hlavní hygieničky Aizhan Esmagambetové je nicméně možné, že někteří pacienti jsou navzdory negativním testům nakaženi koronavirem. „V podstatě tomu tak může být, protože infekce koronavirem sestupuje z horních do dolních cest dýchacích. A test PCR někdy neukáže správný výsledek,“ uvedla.

Doporučená hygienická opatření proti nákaze jsou stejná jako u koronaviru, totiž vyhýbat se přeplněným prostorám, nosit roušku, často si umývat ruce a používat dezinfekci.

Opatření proti koronaviru

Kazachstán se ostatně, podobně jako většina světa, potýká i s epidemií koronaviru. Podle aktualizovaných údajů americké univerzity Johna Hopkinse země dosud zaznamenala 53 021 nakažených, přičemž 264 z nich komplikacím souvisejícím s onemocněním covid-19 podlehlo. Mezi nakaženými se minulý měsíc ocitl i stále velmi vlivný kazašský exprezident Nursultan Nazarbajev.

Koronavirus - Ilustrační foto
Bezprecedentní případ. Koronavirem se v Mexiku nakazila novorozená trojčata

Dramatický nárůst počtu nových případů přiměl kazašské úřady k tomu, aby od 5. července znovuzavedly některá karanténní opatření. Velmi tvrdá omezení byla přitom zrušena teprve v polovině května. V současnosti jsou v devatenáctimilionové zemi mimo jiné uzemněna letadla, nefunguje mezistátní silniční doprava a uzavřena jsou i sportoviště či kina, konstatovala CNN.