Jednání v belgické metropoli se zúčastnili vyslanci šestnácti členských zemí Evropské unie. Zasloužil se o něj předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, přičemž mělo jít pouze o neformální setkání.

Andrej Babiš.
Babiš: Nic nebojkotujeme. Merkelová nám neúčast na summitu nevyčítá

Česká republika, konkrétně její zástupce, premiér Andrej Babiš, do bruselské schůzky nezasáhla. Účast jí údajně byla podle zástupců EU nabídnuta, Babiš se však spolu s dalšími členy Visegrádské skupiny (Polsko, Slovensko, Maďarsko) rozhodl, že na ni nedorazí.

Pracovní schůzka i porada

Jako první promluvila německá kancléřka Angela Merkelová. „Část dnešních diskusí bude o tom, jak ochránit naše hranice a jak zredukovat nelegální migraci. Jen tady ale problém nevyřešíme. Z toho důvodu mohou existovat dvoustranné a trojstranné dohody, v nichž si můžeme navzájem pomoci a nemusíme vždy čekat na vyjádření všech 28 členů. Berte dnešek jako pracovní schůzku i poradu, nic více, nic méně.“ Poté mimo jiné dodala, že na výběr, kdo jim azyl poskytne, uprchlíci nemají právo.

Angela Merkelová a Emmanuel Macron na evropském summitu
Kdo nepřijme, zaplatí. Macron chce pokuty pro země, které odmítají uprchlíky

Na Merkelovou navázal italský premiér Giuseppe Conte, jenž přišel s inovačním dokumentem. „Rád bych prezentoval nový návrh Itálie, který byl sestaven na základě nedávných problémů. Jedná se o evropskou migrační strategii na více úrovních, která obsahuje šest podmínek a deset cílů. Chceme navrhnout politiku regulace a řízení migračních toků do Evropy tak, aby byla účinná a udržitelná, a to bez ohledu na nařízení z Dublinu,“ řekl Conte. Podle Itálie si má každá země pro migranty stanovit vlastní kvóty.

Francie nepotřebuje žádné lekce

Francouzský prezident Emmanuel Macron upozornil na to, že Evropa je pod velkým tlakem migrace už od roku 2015. "Díky tvrdé práci se nám však konečně daří příliv uprchlíků redukovat. K vyřešení podle mě potřebujeme několik jednoduchých a jasných nápadů. Evropskou hodnotou je respekt k lidským právům a právům jednotlivců, je to i úcta dalších států. A také jejich solidarita, jež nás drží pohromadě," uvedl.

Humanitární plavidlo Aquarius
Vezměte migranty až do Holandska, zlobí se Itálie. Lodě přijímat nechce

Řešení musí být podle Macrona takové, aby při něm mohly spolupracovat státy EU. Ať už všech osmadvacet, anebo jen několik z nich. "To nicméně vyžaduje odpovědnost. Francie nepotřebuje žádné lekce, tento rok jsme přijali druhý nejvyšší počet žadatelů o azyl. S tímto chci jít kupředu se všemi, kdo jsou připraveni nabídnout řešení a dosáhnout pokroku," dodal.

Ono řešení musí omezit toky nelegálních migrantů a ukázat způsob, jak s tímto problémem bojovat. Musí se tak ale stát humánní cestou. "To znamená, že chceme dál usilovat o to, o co se Francie snaží už delší dobu, a to o spolupráci se zeměmi mimo EU. Konkrétně například s Libyí a dalšími africkými zeměmi, s Balkánem či Asií," uvedl francouzský prezident. Evropské státy podle něj musejí ochránit své hranice. 

Udělali jsme obrovský pokrok

Pouze stručně promluvil premiér Lucemburska Xavier Bettel. „Nejde o přežití jedné kancléřky. Jde o hledání společné migrační a azylové politiky v Evropě.“

Donald Trump
USA povolily 522 dětem migrantů návrat k rodinám, dočkají se i další

S krátkou řečí vystoupil i španělský premiér Pedro Sánchez. „Španělsko plní své závazky. Jdeme s EU a chceme dosáhnout jakési společné reakce na globální výzvu, kterou jsou migrační toky, jež přicházejí ze západního Středomoří. Chceme ale také požádat ostatních členské státy o pomoc, abychom mohli onen tok, který k nám ze zmíněné oblasti proudí, lépe kontrolovat.“

Potěšený byl dánský premiér Lars Rasmussen. "Podívám-li se na to z dánské perspektivy, nyní máme nejmenší počet žádostí o azyl za posledních devět let. Je to samozřejmě způsobeno našimi opatřeními, ovšem také těmi, které učinila EU. Jsem rád, že se konečně hovoří o tom, jak potíž vyřešit externě. Ještě před rokem jsme nevěděli, jak problému čelit jinak než v rámci Evropy, teď jej můžeme rozluštit v úzké spolupráci s africkými zeměmi, odkud migranti přicházejí.“

Donald Trump
Trump hovořil s pozůstalými po obětech migrantů. Nezemřeli zbytečně, řekl

Sérii prohlášení uzavřel belgický premiér Charles Michel. Ve svém výstupu upozornil, že pro Belgii je důležitá kontrola vnějších hranic EU, což je předpoklad pro volný pohyb lidí v schengenském prostoru. Za druhé je ale nezbytné vymezit, jaké jsou "potenciální podmínky pro místa a azylová centra v souladu s mezinárodním právem". Jako třetí věc zmínil Dublin. "Je důležité, aby byla zaručena solidarita a odpovědnost,“ řekl Michel.

Další summit, tentokrát už oficiální a s českou účastí, je naplánován na čtvrtek.

Migranti na trase přes moře, ilustrační foto
Na Maltu migranti zřejmě nezamíří, „diktát“ Italů země odmítla