Třicítka zdravotnic se rozhodla zastavit práci kvůli tomu, že jim nebyly vyplaceny rizikové příplatky za listopad.

Ebolou se v západní Africe nakazilo přes 19.000 lidí a 7500 jich zemřelo. Postiženy jsou hlavně Sierra Leone, Libérie a Guinea. V Sieře Leone, kde se nakazilo přes 9000 lidí a 2400 jich zemřelo, stále rychle přibývá nových případů, takže země zakázala hromadné vánoční oslavy a omezila provoz v Severní provincii. Uzavřeny tam jsou obchody, tržiště a nefunguje ani veřejná doprava. S výjimkou vánočních mší se nesmějí konat žádná shromáždění v kostelech ani mešitách, toto opatření může být přitom prodlouženo. Lidé zatím zákazy dodržují bez velkých protestů.

Britský deník The Independent dnes zveřejnil rozhovor s mikrobiologem Peterem Piotem, který se v 70. letech podílel na identifikaci viru eboly. Řekl, že pokud Evropa nezačne na toto onemocnění pohlížet jako na bezpečnostní hrozbu, bude snadno zranitelná. „Británie a Evropa by měly mít k dispozici dobře připravené lidi, kteří budou zkušení a schopni se přesunovat. To zatím nemáme a jsme zranitelní," řekl Piot, který v Londýně vede školu tropických nemocí a nedávno navštívil Sierru Leone. Koordinuje také práci specialistů na ebolu v rámci Světové zdravotnické organizace (WHO).

Piot rovněž řekl, že Spojené státy mají Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které považuje za „úžasnou" instituci. A právě to podle něj Evropě chybí. „Nechcete, abychom byli závislí na informacích přicházejících z USA. CDC je úžasná organizace, ale my potřebujeme svou vlastní. Je to otázka národní bezpečnosti," sdělil Piot.