Zveřejněný videozáznam údajně pochází od tureckých bezpečnostních složek a vznikl jen několik hodin poté, co Chášukdží vstoupil na půdu saúdskoarabského konzulátu. Dvojník má na sobě stejné sako, triko i kalhoty, jaké si oblékl i novinář. Nesedí ovšem obuv – zatímco Chášukdží nosil mokasíny, druhý muž si obul tenisky.

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží
Neprodávejte zbraně Saúdům, dokud nevysvětlí vraždu novináře, vyzvali Němci

Podle CNN je dvojníkem Mustafa al-Madini, pracovník saúdských tajných služeb. Ten patří mezi patnáctičlennou skupinu lidí, kteří jsou podezřelí z Chášukdžího vraždy. Agent opustil budovu konzulátu zadním vchodem a zamířil do Modré mešity, přičemž na sobě neměl pouze Chášukdžího oblečení, ale i falešné vousy.

Videozáznam byl zveřejněn dva dny poté, co Saúdská Arábie potvrdila, že k vraždě novináře skutečně došlo. Dříve přitom tvrdila, že Chášukdží z konzulátu odešel bez zranění. Podle oficiální verze Rijádu zemřel opoziční novinář po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Saúdští vyšetřovatelé údajně netuší, kde se momentálně jeho tělo nachází, dělají ale vše proto, aby jej našli a vrahy potrestali.

Zdroj: Youtube

Této verzi ovšem svět příliš nevěří. Podle některých zdrojů Chášukdžího zavraždila skupina patnácti Saúdů, kteří jej napadli, zdrogovali a následně zardousili. Madini si poté pravděpodobně oblékl jeho oblečení i brýle a snažil se vytvořit iluzi, že novinář z konzulátu odešel v pořádku. Mezitím zbytek týmu smotal Chášukdžího tělo do koberce a předal ho místnímu kontaktu, který se ho později zbavil.

Kritik korunního prince

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží byl známou tváří politických talk-show na arabských satelitních televizích. Zároveň působil jako editor významného deníku a v minulosti byl poradcem prince Turki af-Faisala, bývalého šéfa zpravodajské služby a velvyslance ve Spojených státech a Velké Británii.

Ve svých komentářích v minulosti opakovaně kritizoval korunního prince Muhammada bin Salmána, který podle Chášukdžího propaguje reformy, ale nepřipouští o nich debatu. Kritizoval také podíl saúdskoarabské armády na bojích v Jemenu nebo politiku vlády vůči Kataru.

Novinář byl naposledy spatřen 2. října, kdy odešel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu. Jeho tělo se dosud nenašlo.

Saúdskoarabský novinář Džamal Chášakdží
Svět vysvětlení smrti saúdského novináře nevěří. Rijád přišel s novou verzí