Pokud by zdravotní sestry od výpovědí neustoupily a v únoru nenastoupily do práce, mohlo by to poznamenat chod zdravotnických zařízení podobně jako v roce 2011.

Inspirace úspěšným protestem lékařů

Před čtyřmi lety výpovědi hromadně podali v zemi lékaři, což rovněž jen několik měsíců před parlamentními volbami ochromilo provoz řady nemocnic. Tehdejší vláda premiérky Ivety Radičové nakonec ustoupila a lékaři získali příslib zvýšení platů, což stát postupně splnil. V době, kdy ve slovenských nemocnicích kvůli protestu chyběli lékaři, zajišťovali někde péči jejich čeští kolegové. Právě hromadnými výpovědmi slovenských lékařů se nyní inspirovaly zdravotní sestry. Od vlády požadují zohlednění jejich praxe v platech, změnu způsobu výpočtu mezd či garanci platů zákonem pro všechny zdravotníky. Podle odborů tyto požadavky vláda nevzala v potaz v novele příslušného zákona, kterou minulý týden schválil parlament.

Výpovědi nicméně dosud podala jen menší část z celkového počtu sester ve státních nemocnicích. V nemocnicích pod správou ministerstva zdravotnictví pracovalo podle údajů z roku 2013 zhruba 14 000 zdravotních sester a porodních asistentek.

Slovenský ministr zdravotnictví Viliam Čislák tvrdí, že splnění požadavků sester by stálo 200 milionů eur, na což nejsou peníze. Zároveň se ale zaručil, že kvůli zákonu nikdo nepřijde o stávající peníze. „Pokud některé sestře po schválení nového zákona klesne plat, okamžitě odstoupím," vzkázal Čislák.

Připustil přitom, že v některých případech by nemocnice mohly sáhnout k nouzovým opatřením, jako je například slučování oddělení. I v případě hromadných výpovědí by úřady mohly nařídit zdravotníkům, aby se dostavili do práce. Pokud by výzvu po vyhlášení krizové situace ve zdravotnictví neuposlechli, hrozilo by jim trestní stíhaní, pokuta a ztráta licence. Zavedení zmiňovaných trestů schválil slovenský parlament před dvěma lety.