„Je to vážná krize. Jenom za leden hovoříme o pětadvaceti­procentním nárůstu lidí, kteří se zaregistrovali jako uprchlíci v jediném měsíci," řekl mluvčí UNHCR Adrian Edwards.

V Turecku, Jordánsku, Libanonu a Iráku je nyní 787.000 syrských běženců. V táborech, zejména v Jordánsku, se potýkají s velmi těžkými podmínkami. Podle dnešní zprávy z Ankary je v Turecku více než 177.000 uprchlíků ze Sýrie. OSN počítá s tím, že pokud boje v Sýrii neskončí, bude v sousedních státech přes milion Syřanů.

Jsou bez vody

Podmínky se zhoršují i pro Syřany, kteří zůstali na území Sýrie a žijí v místech postižených boji. Podle Dětského fondu OSN UNICEF přibývá míst bez pravidelných dodávek čisté vody. Mluvčí UNICEF Marixie Mercadová řekla, že ve srovnání se situací před březnem 2011, kdy syrská krize začala, se hygienické podmínky zhoršily ve třetině země. Zejména dětem prý hrozí choroby.

Boje dnes podle exilové opozice pokračovaly v blízkosti Damašku, kde se bojuje o udržení silničního spojení se severem země. Některé severní oblasti kontroluje opozice, vláda chce ale udržet trasu k oblastem na severozápadě, kde žijí nyní vládnoucí alávité.