Trump na konci prosince oznámil, že američtí vojáci působící v Sýrii budou staženi, neboť byl Islámský stát poražen. I tak ale USA uznávají, že v zemi dále působí ozbrojenci hlásící se ke zmíněné teroristické organizaci, o nichž hovoří jako o zbytcích IS. Bolton k tomu dnes novinářům řekl, že Trump chce chalífát Islámského státu zcela zničit.

Americký prezident Donald Trump
Trump zpomalí stahování vojáků ze Sýrie, tvrdí americký senátor

K odchodu amerických vojáků Trump neposkytl žádný harmonogram. Bolton sdělil, že rozvrh bude výsledkem politických rozhodnutí, která je třeba zrealizovat.

Turecko se chystá zaútočit na kurdské milice v oblasti

V Sýrii působí asi 2000 amerických vojáků, kteří v boji proti IS podporují arabsko-kurdskou koalici SDF, jejíž hlavní součástí jsou kurdské milice YPG. Turecko ovšem YPG považuje za teroristickou organizaci napojenou na separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK), která působí na jeho území. Ankara pohrozila, že po stažení amerických vojáků ze severu Sýrie zahájí proti YPG ofenzivu.

Trumpovo oznámení stáhnout se ze Sýrie překvapilo řadu vysokých činitelů ve Washingtonu i americké spojence a přispělo k rozhodnutí Jamese Mattise rezignovat na post amerického ministra obrany. Politici i analytici v této souvislosti vyjádřili obavy z možného oživení IS po americkém odchodu.

Ilustrační foto
Odchod Američanů ze Sýrie: Moskva a Ankara budou koordinovat akce