"Dobrý den," přivítala česky německá kancléřka Zemana. Podle českého prezidenta bylo setkání příjemné a úspěšné. "Jsem rád, že jsme se opět viděli, bylo to přátelské jednání," řekl o schůzce. 

Český prezident Miloš Zeman a německý prezident Frank-Walter Steinmeier
Zemana přijal německý prezident Steinmeier, setká se i s Merkelovou

Zeman pak na tiskové konferenci s českými novináři nejprve mluvil o svém zdravotním stavu. „Moje návštěva proběhla bez jakýchkoliv incidentů,“ komentoval svůj stav prezident.

Probrali Trumpa i auta

S německou kancléřkou také jednal o obchodu, komentoval obchodní válku amerického prezidenta Donalda Trumpa. „První lekce z ekonomiky na vysoké škole zní, že protekcionismus a cla jsou škodlivá a škodí oběma ekonomikám,“ řekl.

"Pokud plechy na výrobu aut zdraží o 15 procent kvůli clům, tak americkému průmyslu, který vyrábí auta, rozhodně nepomáhají,“ pokračoval Zeman.

Co se týče postoje k Íránu, tak český prezident hájil zájmy českých firem. „Tady je nutná společná politika EU. Daleko lepší by bylo, kdyby se sankce na obou stranách zrušily,“ řekl.

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se 20. září 2018 v rámci oficiální návštěvy Německa setkal s ministerským předsedou Spolkové země Braniborsko Dietmarem Woidtkem (vlevo).
Zeman se postavil proti protekcionismu a clům. Obává se nové hospodářské krize

Došlo i na migraci, nebyla však hlavním tématem Zemanovy návštěvy. „Uprchlické kvóty ani Dublin 4 nebyly předmětem diskuze, jelikož je kancléřka již dříve odsoudila. Nechci nikomu vyčítat své minulé omyly, stačí mi, že ten, kdo je udělal, je přiznal,“ pokračoval Zeman.

Co se týče německé politiky, tak Zeman dal najevo, že si přeje pokračování současné německé koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů.

„Samozřejmě, že Alternativa pro Německo (AfD) je strana protimigrační, což je mi docela sympatické. Odsuzuje ale Benešovy dekrety, což není v českém národním zájmu,“ dodal.  Do vnitřních záležitostí spřátelené země se ale vměšovat nechce.

Křetínského uhlí

Zeman se také sešel s ministerským předsedou Braniborska Dietmarem Woidke. Mluvil s ním o investici českého podnikatele Daniela Křetínského v uhelných dolech v Dolní Lužici a o podpoře Lužicko-srbské menšiny. "Tomu jsem připomněl, že za dob Karla IV. bylo Braniborsko české," dodal Zeman.

„Křetínský ty doly koupil relativně levně, protože zde hrozí riziko, že bude (politický) boj proti hnědému uhlí pravděpodobně pokračovat,“ řekl Zeman.

Prezident se dnes dopoledne také sešel se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem na zámku Bellevue v Berlíně. Českého prezidenta čekalo přijetí s vojenskými poctami a oba státníci se svými manželkami a členy delegace absolvovali společný oběd.

Na závěr návštěvy se Zeman setkal s bývalým německým kancléřem Gerhardem Schröderem, kterého označil za jednoho ze svých „největších německých přátel“. Poté vyrazil zpět do Prahy.

Prezident Miloš Zeman
Prezident Zeman zahájil návštěvu Německa. Jednal s Verheugenem