Evropská unie je jednotná v otázce prodloužení ekonomických sankcí vůči Rusku,“ napsal ve čtvrtek večer na svém twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk. Bez dalšího prodloužení by přitom sankce, obnovované vždy po šesti měsících, skončily na konci ledna 2018.

Potřebný právní krok k prodloužení sankcí bude učiněn v druhé polovině prosince, nebo na začátku ledna. Restriktivní opatření proti Rusku zůstanou v platnosti minimálně do 31. července příštího roku.  

Český premiér Andrej Babiš (vlevo) se 14. prosince 2017 v Bruselu před summitem EU setkal s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem.
Summit EU je v plném proudu. Babiš poprvé reprezentuje Česko

Poprvé byly protiruské sankce přijaté 31. července 2014 v reakci na ruskou anexi poloostrova Krym a podpoře separatistů na východě Ukrajiny. Zaměřují se nejen na sektor financí, energetiky a obrany, ale i na oblast zboží dvojího užití.

Sankce rovněž zabraňují ruským bankám v přístupu na evropské a výrazně omezují export některých druhů zboží z Ruska do Evropy. Jejich odvolání Evropská unie podmínila plným prosazením mírových dohod z Minsku.

Vladimir Putin
Budu kandidovat sám za sebe, oznámil Putin