Podle předsedy Evropské komise Jean-Clauda Junckera, který návrh na navýšení počtu ozbrojených pohraničníků Frontexu do roku 2020 ze současných několika stovek na deset tisíc představil již minulý týden, sice mají někteří státníci k určitým částem návrhu výhrady, obecně však v problematice panuje shoda.

Andrej Babiš
EU musí dokázat, že je posílení Frontexu nutné, zdůrazňuje Babiš

Mezi kritiky patří i český premiér Andrej Babiš. Ten opakovaně uvedl, že posílení Frontexu nepovažuje za nejšťastnější řešení. „Já bych chtěl, abychom si řekli, proč máme navyšovat počet těch policistů nebo pohraniční stráže z 1500 na 10 tisíc. Kam půjdou, proč to tak je,“ říká předseda vlády.

S rozšířením Frontexu nesouhlasí ani slovenský premiér, který si evropskou agenturu představuje spíš jako koordinační orgán. "Když mají narůst počty lidí, kteří ochraňují naše hranice, tak by to měli být primárně vojáci pobřežní stráže nebo vojska italské armády či policie, maltské, řecké, španělské, portugalské a tak dále,“ řekl Pellegrini podle České televize.

Cíl je zastavit migraci

Dořešení otázek souvisejících s národní suverenitou i velikostí Frontexu považuje za důležité i Tusk. Důležitá je však podle něj shoda lídrů evropských zemí v základních tématech. „Debata o migraci ukázala, že se možná neshodujeme na všem, ale shodneme se na hlavním cíli, kterým je zastavení nelegální migrace do Evropy," uvedl po skončení čtvrtečního jednání.

Klíč leží v Africe

Evropští lídři se domluvili i na otevřených diskusích s Egyptem a dalšími severoafrickými zeměmi. Rakouský kancléř Sebastian Kurz poznamenal, že jde o „další důležitý krok“ k omezení migrace do Evropy a doplnil, že egyptská vláda je „připravena zintenzivnit jednání s Evropskou unií“.

Kurz podotkl, že návrh na intenzivnější spolupráci s Egyptem všichni přítomní podporují a souhlasí s uspořádáním summitu Evropské unie a Ligy arabských států v Káhiře v únoru příštího roku.

Podle deníku Deutsche Welle však panují mezi představiteli zemí EU neshody o tom, na které severoafrické státy je možné se ve věci zastavení migrace spolehnout. Předseda Evropské rady Donald Tusk to označil za „hru na hledání viníka“ a vyzval politiky k dosažení jednomyslné shody. 

Připravujeme podrobnosti.

Setkání lídrů EU v Salcburku. Andrej Babiš a Emmanuel Macron.
Babiš je nešťastný z brexitu: Mělo by proběhnout nové referendum