Zprávy z neděle hovořily o přibližně 60 mrtvých. Aktuální stav k úternímu poledni je však 530 mrtvých a 8000 raněných jen v Íránu. Na iráckém území zatím vědí o sedmi obětech, zraněno je dalších sedm stovek lidí. Počty budou nejspíš ještě stoupat. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by k obětem zemětřesení patřili čeští občané.

Otřesy byly cítit až na pobřeží Středozemního moře a postihly nejvíce západoíránskou provincii Kermánšáh. Zasáhly ale i velkou část Iráku, včetně hlavního města Bagdádu. Zde měly sílu 6,5 stupně. Informovala o tom agentura AP.

Zemětřesení v Iráku a Íránu
Írán a Irák zasáhlo silné zemětřesení, nejméně 61 mrtvých a 300 zraněných

Záchranáři stále vyprošťují osoby uvězněné pod troskami. "Doufáme, že počet mrtvých už příliš nevzroste, určitě však ještě stoupne," řekl zástupce guvernéra provincie při hranicích s Irákem.

„V noci bylo obtížné létat s vrtulníky do postižených oblastí. Některé jsou odříznuté a my se obáváme situace v odlehlých vesnicích,“ řekl íránský ministr vnitra Abdul Réza Rahmání Fazlí.

Silné otřesy však byly cítit i v dalších městech včetně Bagdádu. Lidé zde v panice vybíhali z domů. „Najednou spadly sklenice ze stolu. Bylo to velmi zvláštní. Ventilátor se rozechvěl. Měli jsme takový strach, že jsme vyběhli ven. Náš dům je totiž starý,“ řekla jedna z obyvatelek Bagdádu.

Mnoho domů ve venkovských částech provincie je vyrobeno z hliněných cihel. Ty jsou velmi náchylné a při zemětřesení se snadno rozpadnou.

Také více než 70 tisíc lidí potřebovalo nouzový přístřešek. Informoval o tom vedoucí íránského Červeného půlměsíce.

"Zrovna jsme s dětmi večeřeli, když se dům začal otřásat. Myslela jsem, že někde vybuchla bomba. Ale pak jsem slyšela křičet lidi: "Zemětřesení!" řekla v Bagdádu agentuře Reuters Majida Ameer.

V ruském městě Iževsk se zřítila část budovy.
V Rusku se po výbuchu zřítila část budovy, nejméně šest mrtvých

Irák zatím hlásí méně než deset zabitých a přibližně 50 zraněných, oznámil Reuters s odvoláním na kurdské zdravotníky. Sedm mrtvých na irácké straně je z Kurdistánu, uvedla televize Rudaw. Nejsložitější je situace v Darbandichánu, kde bylo zraněno přes třicet lidí, řekl kurdský ministr vnitra Rekaút Hama Rašíd: „Situace je velmi kritická.” I v tomto městě otřesy poničily nemocnici. Celkem bylo v Kurdistánu zraněno pět desítek osob.

Několik měst na obou stranách hranice zůstalo odříznuto od elektřiny. Tisíce lidí vyběhlo na ulice a do parků. Obávali se totiž dalších otřesů.

Podle České televize je v Íránu a Iráku celkem 18 Čechů. Místní úřady však zatím nikdo z nich nekontaktoval.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo 32 kilometrů jihovýchodně od stotisícového iráckého města Halabža ležícího na hranicích s Íránem. Ve vzdálenosti do 100 kilometrů od epicentra žijí více než dva miliony lidí.

Írán se nachází nad několika liniemi seizmických zlomů, zemětřesení jsou tam proto častá. Poslední otřesy s větším počtem obětí postihly Írán v srpnu 2012, na severozápadě země při něm tehdy zemřelo na 310 lidí.

Ilustrační foto.
Dva roky po teroru v Paříži: policie změnila taktiku