Na jaře 1989 zasedl Mazowiecki jako jeden z hlavních vyjednávačů s tehdejším režimem k jednáním u kulatého stolu a podílel se na vzniku dohody, která vedla k polosvobodným volbám a triumfálnímu vítězství Solidarity.

Mazowiecki do premiérského křesla usedl v srpnu 1989, v němž setrval do listopadu následujícího roku, kdy jako kandidát na úřad hlavy státu, podporovaný Občanským hnutím – demokratickou akcí, utrpěl v prezidentských volbách porážku.

Mazowiecki, absolvent právnické fakulty Varšavské univerzity, byl od studentských let činný v laickém katolickém hnutí. Mimo jiné působil jako šéfredaktor Wroclavského katolického týdeníku, pomáhal zakládat Klub katolické inteligence a vydával katolický měsíčník Wieź.

V roce 1961 se stal poslancem Sejmu za katolickou skupinu Znak, blízkou nejvyšším církevním kruhům, kde působil do roku 1971. Od založení nezávislého samosprávného odborového svazu Solidarita v roce 1980 patřil k nejbližším poradcům jeho vůdce Lecha Walesy.

Poslední komunistický vůdce Polska generál Wojciech Jaruzelski, který v prosinci 1981 vyhlásil v Polsku výjimečný stav, Mazowieckého podle zpravodajské stanice TVN24 ocenil za jeho odvahu a umírněnost. Dodal, že si ho vážil a že spolu na přelomu let 1989 a 1990 prošli obtížnou zkouškou. Jaruzelski byl tehdy podle dohody o rozdělení moci prezidentem.

Odvážný charakter

Také současný polský prezident Bronislaw Komorowski připomněl Mazowieckého odvážný charakter, který spolu s jeho moudrostí určily směr polské cesty k demokracii. Rovněž upozornil na to, že se zasadil o narovnání polsko-německých vztahů. To dnes připomněla i německá kancéřka Angela Merkelová.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski označil zesnulého politika za „jednoho z otců polské svobody a nezávislosti". Walesa ho zase považuje za „nejlepšího premiéra do současné doby". Polský premiér Donald Tusk při vzpomínce na Mazowieckého zdůraznil jeho „neutuchající nasazení pro svobodu a nezávislost".

Velké povzbuzení

Někdejší český prezident Václav Klaus v kondolenci zaslané Komorowskému vyzdvihl Mazowieckého podíl na konci éry komunismu v Polsku a „svým způsobem i v sousedních zemích". „V klíčových okamžicích nasměroval Vaši zemi ke svobodě a k demokracii a patří k jeho velkým zásluhám, že tato přeměna proběhla odvážně a rychle," uvedl Klaus. „Vznik a nástup Mazowieckého vlády byl pro nás v tehdejším Československu velkým povzbuzením," do­dal.

„Zpráva o skonu zasloužilého polského politika, bojovníka za svobodu a velkého Evropana Tadeusze Mazowieckého mě naplnila žalem," uvedl pak německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Podle něj patřil první premiér svobodného Polska ke „klíčovým osobnostem historických změn v Polsku a Evropě". Rovněž předseda Evropské komise José Barroso považuje zesnulého expremiéra za „velkého Evropana a humanistu".