Smrt oblíbeného vačnatce oznámila na svém twitteru rezervace Alice Springs, kde dva metry vysoký a 89 kilogramů vážící Roger žil. Právě majitel rezervace Chris „Brolga“ Barnes v roce 2006 klokana zachránil. Tehdy jej ještě jako mládě nalezl u silnice, kde se krčil u své mrtvé matky. Majitel si klokana velmi oblíbil a pečlivě se o něj staral. 

Na novozélandské pláži uhynulo 145 velryb
Na novozélandské pláži uvázlo 145 velryb. Ochránci zvířat je museli utratit

"Na začátku byla mezi námi úzká vazba. Brzy se na mě však díval jako na konkurenci a chtěl se mnou bojovat," řekl Barnes. Právě tehdy prý začal s klokanem boxovat. „Jeho denní režim je sparing s jeho lidskou mámou – mnou. Také miluje mačkání plechových kbelíků,“ řekl již dříve Barnes Daily Mailu.

Neobvykle svalnaté tělo

Právě Rogerovo neobvykle svalnaté tělo budilo stále více pozornost. Majitel se jej proto rozhodl natočit a dát na internet. Video se okamžitě stalo hitem. "Od té chvíle nám psaly spousty lidí. Dostalo se mu hodně lásky a pozornosti," řekl Barnes serveru BBC. 

Barnes také uvedl, že Roger byl jejich alfa samcem po mnoho let a vyrostl v klokana, kterého milovali lidé po celém světě. Společně s příspěvkem o úmrtí slavného zvířete zveřejnil také video, které sdílelo více než 1300 uživatelů.

V Indii se narodilo dvouhlavé tele
V Indii se narodilo dvouhlavé tele. Místní věří, že jde o zázrak

Roger před smrtí trpěl artritidou způsobenou stářím a ztrácel zrak. "Jeho smrt zasáhla mnoho lidí, stejně tak i nás. Tedy, odpočívej v pokoji, Rogere," napsal pod poslední fotografii na facebooku, která zachycuje klokana jen pár dní před smrtí. Podle majitele rezervace si však Roger svůj klokanní důchod velmi užíval.

Klokani se ve volné přírodě dožívají více než 14 let. Někdy i 18 či 28. Málokdy se však tak stane. "Pro starší klokany je život v divočině velmi těžký. Když už se nemohou tak rychle pohybovat, obvykle bývají potravou divokých psů," dodává Barnes. V rezervaci Alice Springs nyní žije více než 50 těchto vačnatců.

Lední medvědi vlivem globálního oteplování přichází o své přirozené prostředí.
Divoká zvířata vymírají. Jejich počet klesl za posledních 40 let o 60 procent