Paul G. Allen, který založil Microsoft se svým kamarádem z dětství Billem Gatesem, stejně jako on věnoval významnou část svého jmění na dobročinné účely. Podle dostupných údajů dal téměř dvě miliardy dolarů (45 miliard korun) na ochranu přírody, vesmírné projekty či umění. 

K jeho smrti se vyjádřil i Bill Gates, který uvedl, že má "zlomené srdce nad ztrátou jednoho ze svých nejlepších přátel."

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos
Bezos dá 43 miliard na charitu. Nejbohatší muž světa podpoří rodiny bez domova

"Práce na počítači by bez něj neexistovala," dodal Gates ve svém prohlášení s tím, že Paul nebyl spokojen jen s tím, že založil významnou společnost. "Svůj intelekt a soucit pak zaměřil na zlepšení životů lidí a posílení komunit v Seattlu a na celém světě. Často a rád říkal: ´Pokud máme potenciál konat dobro, pak bychom to dělat měli,´" uzavřel svá slova Gates. 

Allen byl totiž ve svém rodném městě městě Seattle jedním z hlavních mecenášů. Zde financoval knihovny, univerzity či výzkumná centra.

„Jako spoluzakladatel Microsoftu svým vlastním tichým a vytrvalým způsobem vytvářel magické věci, zkušenosti a instituce, čímž změnil svět,” uvedl v prohlášení současný šéf Microsoftu Satya Nadella.

Zlomový pro něj byl rok 1975, kdy se spolužákem Billem Gatesem založili ve městě Albuquerque v Novém Mexiku malou firmu, která měla zprvu 15 pracovníků. Microsoft postupně ovládl světový trh s programy a narostl až na téměř 130 tisíc zaměstnanců.

Po necelých deseti letech však Allen z firmy odešel a založil novou společnost Vulcan, kde investoval jmění vydělané na softwaru do řady různých projektů od realitního byznysu přes vědecké patenty po výzkum vesmíru.

Podmořské průzkumy

Zajímal se také o podmořské průzkumy. Letos v březnu například oznámil, že jím vedený průzkumný tým nalezl ca 800 km od východního pobřeží Austrálie vrak americké letadlové lodi USS Lexington. Již dříve našel křižník Indianapolis, japonskou válečnou loď či italský torpédoborec Artigliere, které se potopily ve 40. letech minulého století. 

Vlastnil rovněž fotbalový klub Seattle Seahawks a basketbalový klub Portland Trail Blazers.

V roce 2007 byl Allen na listině 100 nejvlivnějších lidí na světě časopisu Time Magazine. Letos byl americkými specializovanými médii veden mezi 50 nejbohatšími lidmi světa díky čistému jmění přes 20 miliard dolarů. 

V posledních týdnech podstupoval léčbu Non-Hodgkinova lymfomu, zhoubného nádorového onemocnění lymfatické tkáně.

Kapsle s datacentrem Natick před spuštěním na mořské dno.
Microsoft spustil na mořské dno u pobřeží Orknejí podvodní datacentrum