„Monsieur Paul ztělesňoval Francii. Papež gurmánství nás opustil,“ napsal na twitter francouzský ministr vnitra Gerard Collomb s tím, že zemřel po dlouhém boji s Parkinsonovou nemocí.

Šéfkuchař proslavil francouzskou gastronomii po celém světě. Byl hlavní postavou hnutí kuchařů Nouvelle Cuisine, které ve druhé polovině 20. století radikálně změnilo způsob přípravy francouzských jídel. Cuisine se vyznačuje působivou prezentací a experimentuje s čerstvými surovinami. Oproti klasickým pokrmům méně pracuje s máslem a smetanou, vyhýbá se těžkým omáčkám. 

Klobásy patří mezi tradiční a nesmírně oblíbená německá jídla
Německé řeznictví vykradli o Vánocích zvláštní lupiči. Brali jen klobásy

„Byla to skutečná revoluce. Propojili koncept, který přišel v opravdu správnou chvíli v době, kdy gastronomie byla nudná. S těžkými omáčkami nebyla vůbec sexy,“ říká gastronomický kritik Francois Simon. 

Legendární kuchař vařil například pro francouzské prezidenty v Elysejském paláci. Představoval typického francouzského požitkáře. „Miluji ženy, žijeme příliš dlouho na to, abychom život strávili jen s jednou,“ prohlásil milovník dobrého jídla, vína a žen. V odkazuje Bocuse pokračují dnes tisíce kuchařů po celém světě. 

Bocuse se narodil v roce 1926 v rodině, kde se tradice kuchaře dědila od roku 1765. S řemeslem začal v 16 letech.

Ilustrační foto
Restaurace podražily. Stovka už nestačí na oběd v žádném krajském městě